Ingen ønsker å bli solbrent. Selv de som ikke gidder å bruke solkrem vil egentlig det. Men det skjer dessverre innimellom, hva kan du gjøre da?

 

VED Å BEHANDLE SOLBRENT HUD RASKT KAN DU UNNGÅ VIDERE SKADE PÅ HUDEN I FREMTIDEN. IKKE VENT!

Sunburn female shoulder isolated on white background

Hvordan vet du at du er solbrent?

Føles huden irritert, sensitiv og litt vondt å ta på under et opphold i solen er du definitivt solbrent. Er huden rød i tillegg er det ingen tvil om at du bør trekke deg tilbake for å pleie din solbrente hud. Føler du deg svimmel og har hodepine har du sannsynligvis solstikk (solforgiftning). Ved lett irritasjon og rødhet kan du behandle huden ved hjelp av produkter fra en hudterapeut eller et apotek, men føler du noen av de andre symptomene bør du faktisk oppsøke en lege så rask som mulig.

 

Hva skjer i huden når du er solbrent?

Når huden er solbrent er det laget skade både på hudens innside og utside. Huden blir rød fordi blodårene ekspanderer, i et forsøk på å reparerer huden. Solskade ødelegger hudceller, i hele 24 timer etter at du har vært i solen. Og husk at selv en solbrenthet kan føre til hudkreft noen år senere.

 

Woman in hat relaxing beside the pool

Hva gjør du når du først er solbrent?

  • Hold deg i skyggen! Åpenlyst, men tydelig vanskelig..
  • Ta et kaldt bad i badekar, gjerne tilsatt beroligende havremel eller aloe vera. Dette kan bremse solskaden.
  • Fuktighet! Sett gjerne din dagkrem i kjøleskapet slik at den er kjølende når du smører deg. Smør deg ofte! Bruk dagkrem uten duftstoffer eller syrer som kan irritere den brente huden. Fortsett jevnlig smøring i en uke. Huden vil fremdeles flasse, men ved å tilføre fuktighet flere ganger daglig vil den ikke miste for mye fuktighet. ¨
  • Solskade er en inflammasjon og for å begrense denne reaksjonen i kroppen kan du gjerne ta en Aspirin/ibuprofen eller to.
  • Påfør 100% ren aloe vera! Unngå de produktene som er tilsatt alkohol, da de vil tørke ytterligere ut. Aloe vera er både antiinflammatorisk, beroligende og fuktighetsgivende.
  • Andre antiinflammatoriske ingredienser du kan se etter i produkter er: sort te, Shea butter, olivenolje, agurk og allantoin.
  • Drikk masse vann, da huden mister masse fuktighet når den er solbrent.

Hold deg borte fra solen, inne eller i skyggen. Når du først har brent huden er det stor sjanse for at det skjer på nytt. Hold deg i skyggen noen dager (avhengig av alvorlighetsgrad), skal du ut i solen igjen så bør du dekke det brente området og selvfølgelig påføre masse solfaktor.

Sunburn female shoulder isolated on white background

Hva skal du IKKE gjøre når du er solbrent?

  • Ikke bruk produkter med innhold av alkohol, trollhassel, mentol, peppermynte, calamine eller benzocaine på solbrent hud.
  • Ikke bruk rent vann direkte på en kraftig forbrenning, det gir en enda mer brennende følelse i huden. Tilsett aloe vera eller bruk en fuktighetskrem i stedet.
  • Når du flasser må du ikke trekke av hud selv eller bruke skrubb for å fjerne flass. Tilfør heller fuktighet. Blemmer skal ikke røres!! Trekker du av flass eller rører blemmer gir et ofte arr.

©Milena Boniek/AltoPress/Maxppp ; Woman leaning head back and closing eyes, close-up

Prøv aller helst å unngå å bli brent!…