Hva er soleksem og hvorfor oppstår soleksem?

Hva som skjer i huden når noen får soleksem eller solallergi er ukjent. Både UVA og UVB kan lage reaksjoner i huden som fører til kjemiske reaksjoner som kroppen beskytter seg mot fordi den ikke gjenkjenner dette. Huden setter i gang en motreaksjon og det utvikles lokal betennelse. Huden blir rød, varm og litt hoven.

Young woman touches her shoulder, white background, copyspace

Hvem er mest utsatt for å få soleksem, kan alle få det?

10-15% av befolkningen er plaget av dette. Kvinner plages mer enn menn. Det kan forekomme i alle aldere, men vi ser den mest i forholdsvis ung alder. Antibiotika, A-vitamin og nervemedisin gjør huden mer solsensitiv og du bør beskytte deg ekstra godt for å unngå å utvikle soleksem.

Hvordan kan du lindre soleksem?

Det er viktig å holde seg unna solen etter et utbrudd. Kalde omslag kan lindre. Mot kløen kan du bruke allergimedisin eller kløestillende produkter. Kortison kan dempe utslettet og Aloe Vera lindrer.
Hvordan vet man at det er soleksem man har fått og hva gjør man når man har fått det? Huden bli rød, med små blemmer eller knudrer. Området vil klø. Det oppstår ofte etter lang tids fravær fra solen og dukker opp alt fra en time til 1-2 døgn etter soleksponering.

Applying moisturizer cream on the legs isolated on white background

Hvor lang tid tar det før eksemet forsvinner og hvilke produkter kan være lure å bruke?

Soleksem vil forsvinne etter 4-7 dager når du unngår solen totalt. Du bør holde deg unna svært aktive hudpleieprodukter. Ved siden av Kortison og Aloe Vera kan du bruke lett fuktighet om du føler behov for noe i tillegg.

ser i speil