Solen er først og fremst årsak til aldring av huden, men noen av  dine vaner kan likevel spille en rolle med hensyn til hvor du får rynker og hvordan.

UV strålene gjør skade ved å bryte ned hudens struktur.  Innenfor samme etniske opprinnelse har folk genetisk forskjellig toleranse for solen.  Sjekk din egen hud ved å se på huden på innsiden av armen sammenliknet med huden i ansiktet. Huden på innsiden av armen indikerer din hud med minimal solpåvirkning, huden i ansiktet viser ofte det motsatte.  Det er viktig å beskytte seg mot solen, det vet vi. Men hvilke andre vaner kan gi deg raskere rynker?

young woman sitting and enjoying the sun

Uvaner som gir deg raskere linjer:

  1. Mysing i solen fordi dine solbriller ikke beskytter deg godt nok vil gi deg linjer mellom brynene og dypere «kråketær» i utkanten av øyet.
  2. År med røyking gir deg små linjer ut fra leppene, grunnet «sugingen» på sigaretten. Røyk i seg selv fører til dårlig sirkulasjon, som også fører til tidlig aldring av ansiktshuden.
  3. Å sove konstant på en side i flere år gir både linjer mellom brystene (hos damer) og kan gi deg en dypere linje i det kinnet du sover på enn det motsatte.
  4. Å aldri bruke en god peeling og fuktighetskrem gir deg en stram, linjete hud. Linjene blir ikke nødvendigvis like dype som rynkene, men de blir lett borte ved bruk av god pleie.
  5. Aktiv bruk av en viss gruppe muskler i ansiktet gir deg dypere rynker i dette området, pass på å bruke smilemusklene mer enn du viser sinnarynken.

Top view of young beautiful woman sleeping lying on the side in the bed early in the morning

Hvordan sørge for å holde hudaldringen på avstand så lenge som mulig?

  • Bruk solkrem! Sjekk at solkremen ikke er gammel og at den har minst SPF 15!
  • Dekk ansiktet i dirkete sollys! Bruk solbriller hele sommeren og en solhatt når du er på stranden.
  • Bruk en god fuktighetskrem tilpasset din hud, for å forebygge stram hud med smålinjer.
  • Peel huden! Men pass på å gjøre dette som foreskrevet av en hudterapeut, overdrivelse kan gi motsatt effekt.

 

Beautiful face of young woman with cosmetic cream on a cheek. Closeup portrait isolated on white.

Vet du om flere vaner/uvaner som gir oss rynker – del de gjerne med meg!