Det finnes en mengde forskjellige solprodukter på markedet, til like mange forskjellige priser. Hvorfor er prisene så forskjellige og hva velger jeg?

Som hudterapeut er jeg først og fremst opptatt av å ta vare på huden. Både mine egen og resten av familiens. Det er her jeg opplever å måtte velge forskjellig, avhengig av behov.

Closeup of back beautiful and tanned woman with sarong, bikini and white wide-brimmed hat, looks tropical beach of Koh Surin Nuea, North Surin Island National Park, Phang Nga, Andaman Sea, Thailand

Familiens valg av solprodukt

Jeg koster på meg det mest aktive som finnes av hudpleieprodukter og gjør alt jeg kan for å holde aldringen av huden på avstand. Jeg vet at solen står for det meste av hudaldringen og at UVA strålene er der hele året, enten vi er inne eller ute. Derfor er det ikke nok for meg å «bare» beskytte meg med høy SPF på sommeren. Jeg vil fortsette behandlingen av min hud, ikke sette den på pause, eller i verste tilfelle ødelegge alt jeg har oppnådd i løpet av vinteren.  Jeg velger solprodukt med høy SPF, som også inneholder gode antirynkeingredienser, reparerende og fuktighetsgivende ingredienser og gjerne masse antioksidanter. Det er begrenset hvor mye aktive ingredienser man kan putte i et og samme produkt, men jeg går for det med maksimalt innhold, gjerne over min daglige og meget aktive dagkrem. Jeg er opptatt av resultat og synes det er bortkastet å investere i gode antirynke-kremer hvis man sparer på solbeskyttelsen?

Menn er ofte ikke så hysteriske.  De vil gjerne beskytte seg med høy SPF, som pleier litt samtidig som den er vannfast.  Det er viktig for de å smøre seg sjelden.

Barna mine, som er mellom 9 og 13 år, er naturlig vis ikke så opptatte av dette. Deres prioritering er å bade mest mulig og helst unngå å bli solbrent. Vannfast solprodukt, med SPF mellom 15 og 25, og minst mulig aktive ingredienser foruten litt fuktighet velger jeg til deres hud. De skal beskyttes. Jeg vil investere i deres fremtidige hud, men jeg må også passe på at det ikke blir for aktivt for barnehuden.

Som med hudpleie ellers er det snakk om hvor mye du vil investere i din hud. Det finnes gode produkter i alle prisklasser. Noen ingredienser koster mer enn andre og velger du disse i din daglige hudpleierutine vil jeg absolutt anbefale å fortsette med det under solen .

 

Family of four having fun at the beach

Hva skal man se etter når man skal kjøpe en virkelig god solkrem som samtidig har pleiende effekter:

En god solkrem skal ha SPF tilpasset den enkelte hudtype. Det er bare et fåtall ingredienser som er godkjent brukt som solfilter; både fysiske og kjemiske. Det viktigste ved valg av solfilter er at det gir god UVA- og UVB-beskyttelse. Alle godkjent solfiltre er trygge å bruke. Produkter solgt lovlig i Norge inneholder kun lovlige solfiltere.

 

img_7680.jpgTilleggs-ingredienser du kan se etter om du vil ha god pleie i solproduktet:

  1. Ingredienser som øker solbeskyttelsen eller som gjør at du blir raskere og jevnere brun, som for eksempel aminosyren tyrosin som øker melaninproduksjonen
  2. Antioksidanter, dvs. ingredienser som forebygger hudaldring ved å beskytte mot frie radikaler
  3. Helende og beroligende ingredienser som roer og forebygger solbrenthet, soleksem og  hudirritasjoner
  4. Fuktighetsgivende og mykgjørende stoffer som bedrer og forebygger tørr hud og flassing
  5. Ingredienser som gjenoppbygger hudbarrieren og styrker huden
  6. Antirynke-ingredienser og evt. ingredienser mot pigmentforandringer
  7. Ingredienser som styrker cellenes immunforsvar, motvirker celledød og DNA-skader
  8. Baser som ikke gir kommedoner eller kviser, men som heller pleier huden

 

Med ønske om sunn soling!