Parfyme på hud som eksponeres for sol er ikke særlig smart da parfymestoffene øker hudens sensitivitet til solstrålene slik at man kan få brune pigmentflekker eller forbrenninger.

Planteessenser kan også være solsensitiviserende, som f.eks. aromatiske planteessenser fra musk, sandeltre, rosmarin, lavendel og bergamot, som ofte brukes som dufter. Lime kan også virke solsensitiviserende.

back lit yellow womens perfume bottle on white

Hvordan ser en reaksjon ut på huden?

Dersom man skulle reagere allergisk på kombinasjonen av parfymestoffer og UV-stråler vil huden først bli rød og hoven. Man kan se vabler som ved elveblest. Over tid vil dette kunne medføre hyperkeratinisering (tykkere lag døde hudceller på hudoverflaten – disse inneholder pigment) og en lokal økning i antall melanocytter (hudceller som produserer pigment). Begge disse faktorene vil kunne medføre mørke pigmentflekker.

sol liten

Jeg bruker kun parfyme på kveldstid hele sommeren, eller på klærne i stedet for på huden.  Husk at det også finnes parfymestoffer (fragrance) i hudpleieprodukter og makeup, så er du ekstra sensitiv bør du sjekke alt du påfører kroppen!