Har du lår eller overarmer som ser ut som Cottage Cheese? Da er du ikke alene! Omtrent 90% av oss kvinner opplever dette i løpet av livet. Selv kvinner som er slanke og veltrente opplever dette.

Det florerer av falske påstander og misforståelser når det gjelder cellulitt, så før du kaster deg ut i en behandling bør du skaffe deg informasjon som gjør at du vet hva du kan forvente og hvilken behandling som vil passe deg. Jeg skal hjelpe deg.

 

Cellulitt er en tilstand hvor huden har fettdepoter samlet under hudoverflaten slik at huden ser klumpete ut. Det er mest vanlig å ha cellulitt på rompe og lår. Som regel dukker dette opp i puberteten. 

Skin staggered a cellulite. Isolated on white

Cellulitt kan klassifiseres i tre grader:

Grad 1 Fibrøs cellulitt. Synes kun ved klemming. Det vises ingen klinisk endring på overflaten, men en mikroskopisk undersøkelse av cellene kan fastslå en anatomisk endring. Dette er forstadiet til dypere cellulitter, og de fleste vil ha denne typen cellulitt ett eller annet sted på kroppen. Skyldes nedsatt sirkulasjon i området.

Grad 2 Vann-cellulitt. Denne cellulitt-typen synes kun når du står oppreist, eller når du klyper i huden. Huden kan se litt oppsvulmet ut, området er kaldere og har dårlig elastisitet I tillegg til mikroskopiske beviser som over. Den skyldes dårlig sirkulasjon mellom fettcellene. Fettcellene har vokst og «sperrer» for blod og lymfeårer som ligger i samme område. Du kan kjenne at disse områdene er kaldere på grunn av nedsatt sirkulasjon.

Grad 3 Fett-cellulitt. Denne typen cellulitt synes både når du står, ligger og klyper i huden. Her ser du helt klart den appelsin liknende overflaten, sammen med alle tegnene jeg har nevnt over. Den skyldes dårlig sirkulasjon mellom fettcellene. Fettcellene har vokst og «sperrer» for blod og lymfeårer som ligger i samme område. Man kan kjenne at disse områdene er kaldere for det er nedsatt sirkulasjon.

Grunnen er at disse cellenes fettnedbryting fungerer dårligere enn normalt, ofte av hormonelle årsaker. Disse fettcellene klemmer på de små blod- og lymfekapillærene, og gjør at væske og avfallsstoffer samler seg i vevet.

Manglende sirkulasjon og opphoping av avfallsstoffer gir ubalanse i bindevevsproduksjonen, og da dannes stive fibre. Fibrinet kapsler inn fettceller i grupper og fester seg til hudoverflaten, og dermed trekker ned huden og lager groper som blir til cellulitter.

 

Cellulitt forekommer hos noen menn, men flest kvinner. I hovedsak fordi vi har et litt annet fettlager og en annen hud. 

Woman body, half with cellulite.

Årsak til cellulitt:

Ingen årsak er helt tydelig, men det eksisterer flere teorier:

 • Hormonelle faktorer: Hormoner som østrogen, insulin, noradrenalin, prolaktin og thyroide hormoner spiller en rolle i produksjonen av cellulitt.
 • Genetikk. Genetisk ser det ut til at noen er mer disponert for cellulitt enn andre. Lavt stoffskifte, lagring av fett rett på undersiden av hudlaget og dårlig sirkulasjon er ofte genetisk og ser ut til å føre til cellulitt.
 • Diett: Spiser du for mye fet mat, karbohydrater eller salt og for lite fiber er det sannsynlig at du vil oppleve cellulitt
 • Livsstil: Selv om vi ser cellulitt hos alle, kan vi se en viss tyngde hos de som røyker, ikke trener eller hos de som sitter mye stille i samme stilling f.eks. på jobben.
 • Klær: For trange klær, som en underbukse som presser i linning eller ned mot lårene reduserer blod sirkulasjonen og kan føre til cellulitt. Går du for lettkledd i kulda så huden fryser, utvider kroppen fettcellene som forsvar. Dette fører igjen til dårlig sirkulasjon og dermed cellulitter.

rompe liten

Behandling av cellulitt:

Flere behandlinger hevder å ha effekt på cellulitt, men få av disse er dokumenterte. Vi som jobber med cellulitt ser fantastiske resultater på noen klienter, mens andre ikke opplever særlig forskjell. Det er viktig å vite at dette problemet et komplekst og avhenger av flere faktorer for å gi resultat.

Her er noen av de mest vanlige behandlingene:

 • Massasje med apparatur
 • massasje som stimulerer lymfedrenasjen
 • varmebehandling
 • ultralyd
 • Radiofrekvent terapi
 • magnetterapi
 • endermologie
 • elektrisk stimulering

En annen tilnærming til cellulitt er å bruke medisinsk hjelp. Her ser du noen av de farmasøytiske ingrediensene som hevdes å ha effekt på cellulitt:

 • methylxanthines (caffeine and theobromine)
 • pentoxifylline
 • beta-agonists and adrenalin
 • alpha-antagonists
 • aminosyrer
 • ginkgo biloba
 • rutin
 • Indian chestnut

kropp liter

Det finnes kompresjonsklær (undertøy) som anbefales de som sliter med cellulitt. Disse har en drenerende effekt fordi de øker blod- og lymfesirkulasjonen. De hindrer dermed opphopning av væske. De har også en optisk effekt ved at de skjuler synligheten av cellulitt under andre klær.

Dietter fjerner ikke cellulitt, men en endring i livsstil som inkluderer sunne matvaner vil helt klart være forebyggende.

Jeg kommer veldig snart med produkttips og tips om behandlinger du kan teste,følg med!