Jeg elsker peeling!  Den raske følelsen av helt ren hud er veldig forlokkende! Men hva gjør egentlig en peeling? Hvor ofte bør vi peele huden?

Young woman applying facial mask, looking at camera, cropped view

Hva er peeling?

En peeling er et produkt som fjerner døde hudceller fra hudoverflaten. Hudceller som likevel skal falle av, men som innimellom blir liggende og skape irritasjon og en mindre flatterende hud.  Hudceller som «blir liggende» gjør smålinjer mer fremtredende, gir mer opphopning av talg og kan føre til acne, samt gir et grått og litt livløst utseende. Hudpleieproduktene dine trekker ikke like godt inn i huden og makeup ser heller ikke særlig bra ut på en slik hudoverflate.

 

Hvilken peeling velger jeg?

Det finnes flere varianter av peelingen og det er viktig at du snakker med en hudterapeut for å få anbefalt riktig produkt til din hud.

  • Peelinger kan komme med slipekorn (av varierende størrelse) som manuelt masseres på huden for å «slipe» vekk de døde cellene. Slike peelinger vil også ha en sirkulasjonsøkende effekt, som noen kan ha godt av.
  • Det finnes peelinger med enzymer som skal «spise opp» de døde hudcellene (fra planter som papaya og ananas). Disse peelingene skal ligge på huden i 5-10 min, som en maske. Etter renserutinen. Dette er ypperlige peelinger til sensitiv hud, som helst skal være mest mulig i ro. Enzymer brukes også ofte i peelinger til øynepartiet.
  • De mer avanserte peelingene inneholder fruktsyrer, som glycolsyre, salisylsyre og melkesyre. Disse skal også ligge på huden en stund (avhenger av styrken på syren). Syrene løser opp bindinger mellom de døde hudcellene slik at disse kan forsvinne fra huden. Slike peelinger vil ikke bare ha en effekt på overflaten, men også et stykke ned i porene. De har dermed god effekt på acne, men også på pigmentflekker, rynker og svært tørr hud.
  • Noen peelinger inneholder en kombinasjon av disse ingrediensene. Da kan man la de ligge og virke som en maske, mens man masserer lett der behovet er størst.

body scrub isolated on white background

De fleste kan bruke alle typer peelinger. Noen har flere varianter og bytter på, avhengig av årstid og hvordan huden føles. Er du sensitiv anbefaler jeg en enzympeeling som skånsomt fjerner døde hudceller, uten å irritere. Er du grå og gusten og mangler «liv» i huden kan en kornpeeling være effektivt, da den i tillegg øker sirkulasjonen og vekker huden litt til  live.

Fruktsyrepeelinger finnes i flere konsentrasjoner. De svakeste kan alle ha god hjelp av. Dette er effektive peelinger som faktisk også er positivt for fuktighetsbalansen. De sterke variantene bør brukes under veiledning av en hudterapeut.

 

Hvor ofte bruker jeg en peeling?

Generelt kan en peeling brukes 1-2 ganger pr uke. Dette avhenger av din hudtype og det er lurt og følge henvisning fra en hudterapeut!

Beautiful woman with purifying facial mask keeping her palms by her face

Kan det være farlig å bruke peeling?

I Norge har vi strenge regler for hudpleieprodukter så det som selges lovlig på vårt marked er trygt. Det kan derfor ikke være farlig å peele huden. MEN, pass på å ikke bli fristet av den deilige, rene følelsen til å peele oftere enn du får beskjed om. Overdreven bruk av peeling irriterer huden – irritasjon setter i gang produksjon av døde hudceller og talg i huden (den beskytter seg slik) – døde hudceller og talg på overflaten fører både til acne og tørre partier med synligere smålinjer. Dette vil gi en motsatt effekt i forhold til det vi ønsket av en peeling.

 

Akkurat nå er mine favoritter en blanding av mekanisk (med korn) og fruktsyrepeeling, det gir meg økt blodsirkulasjon i ansiktet og fjerner grå, gustne overflateceller: