Porer kan være til stor irritasjon og frustrasjon, særlig hvis de er store og veldig synlige. Hvorfor har vi egentlig porer? Og hvorfor fylles de av talg, sorte prikker og ofte akneutbrudd? Kan noe gjøre de mindre synlig?

ser i speil

Hva er porer?

Porer er små hull i huden, hvor kroppens naturlige olje/talg slipper ut på hudoverflaten. Porer er også åpningen på toppen av en hårfollikkel. Hver talgkjertel er knyttet til en hårfolikel og poren er altså åpningen vi ser på hudoverflaten.

 

Har alle porer?

Ja, alle har porer på hele kroppen, foruten i håndflatene og på under fotsålene. Fordi hele kroppen er dekket av hår i forskjellig tykkelse, foruten disse områdene.

huden vår low

Hvilken funksjon har disse porene?

Oljen/talget fra talgkjertelen vandrer oppover i poren for til slutt å smøre hudoverflaten. Dette er kroppens egen unike måte å sørge for naturlig fuktighet til huden. Dette er en av kroppens fantastiske egenskaper som fungerer optimalt helt til talgkjertlene plutselig produserer for mye talg. Dette kan forårsakes av hormonelle endringer, stress, feil ernæring og en del annet. Det er likevel slik at uten porene ville din hud vært grusomt tørr, med sprekker. En slik hud er ikke en hud som beskytter våre indre organer godt nok mot inntrengende bakterier og annet vi ikke vil ha inn i kroppen.

 

Hvorfor har noen større porer enn andre?

Porestørrelse er genetisk. Men det betyr ikke at du ikke kan gjøre mye for å unngå at de blir tilstoppet eller strukket i størrelse, slik at de ikke blir enda mer synlige.

Troubled girl looking at acne on her cheek

Hvorfor er porene i ansiktet mer synlig enn på kroppen?

Porene i ansikt, på bryst, rygg og i hodebunn er ofte de som er mest til besvær. Fett hår, akne, sorte prikker er selvfølgelig noe du legger merke til og irriterer deg over. Fakta er at talgkjertlene fra brystet og opp er mer aktive enn på resten av kroppen og på nesen og i t-sonen er porene også større enn ellers. I dette området fylles ofte porene av mer talg, som grunnet døde hudceller tetter porene og utvider de – hvilket gjør de mer synlig.

Hudaldring bryter ned collagenet i huden, dette gjør porene mer fremtredende.

Hvis du har som uvane å plukke på huden din eller klemme kviser kan du faktisk ødelegge og permanent utvide porene.

Young woman putting exfoliant mask on face, smiling at camera

Hva kan du gjøre når porene tettes med talg?

Når porene blir tette av talg og døde hudceller dannes sorte prikker, akne eller milier (hvite prikker). Hvis du permanent plages av en hud med for høy talgproduksjon anbefaler jeg å prøve et renseprodukt med innhold av salisylsyre. Denne syren vil fjerne døde hudceller på hudoverflaten og i porene, løse opp opphopning av talg og holde porene fri for tilstopping. Toner til fet hud er også et godt hjelpemiddel, disse inneholder også gjerne salisylsyre eller melkesyre som sørger for at huden og porene ikke tilstoppes og kan fungere som de skal.

 

Kan du krympe porene dine?

Du kan dessverre ikke krympe porene. Men du kan unngå at de utvider seg mer og blir tilstoppet og mer synlig, ved hjelp av en god hudpleierutine. Bruk en rens og toner som beskrevet over. Bruk en peeling ukentlig og gjerne en primer som gir en optisk jevnende effekt på hudoverflaten. På denne måten vil porene dine se mindre ut og heller ikke utvides.

portrait of woman in towel with cream on her cheek