Sandalsesongen nærmer seg og jeg vil oppfordret ALLE til å bestille en time hos fotterapeut/fotpleier før de blotter nakne føtter i åpne sko. Jeg er ikke av de mest kritiske når det kommer til føtter, men jeg må innrømme at jeg hver sommer fasineres av hvor lite folk gjør med sine føtter. Det er så lite som skal til. Likevel ser jeg en rekke inngrodde, tykke negler og hard hud, i sandaler..  Det er ikke rart føttene ser slik ut etter en lang vinter, pakket inn i sokker og tette sko.

Woman foot and hand isolate on white background

 

En time hos en fotterapeut:

  • Vil avdekke eventuelle problemer som kan gi smerter senere, du kan få bukt med disse på et tidlig stadie, forteller Beate Neumann, som driver Sandvika Hud- og Kroppssenter.
  • Hard hud fjernes og huden både ser, føles og fungerer bedre.
  • Neglene klippes riktig, files og kan til og med få et lag neglelakk i en lekker farge.
  • Neglebånd stelles slik at du ikke får problemer med disse når du begynner med sandaler.
  • Har vinteren gitt deg antydning til fot- eller neglesopp kan du behandle dette på et tidlig stadie og unngå videre problemer.
  • Sist men ikke minst: dine føtter blir lekre og delikate å vise frem i sandaler!

Female hands giving zone therapy

 

Jeg har spurt Beate hva hun synes om norske kvinners forhold til føtter:

Hvilke problemer ser dere mest av?

Holmen forteller at tørr, hard og sprukken hud er veldig vanlig. Også tykke inngrodde negler. Torner, sopp, vorter og feilstillinger i tær og føtter av forskjellig slag. Sundby forteller at fotpleierne ser mest slitne føtter med hard hud, negler som må klippes riktig og torner.  Lakking av negler har lenge vært en økende trend og det gjør fotpleieren mye av, forteller hun.

 

Er nordmenn generelt gode eller dårlige til å ta vare på sine føtter?

Trenden er at folk bryr seg generelt mer om føttene sine i dag enn før. Fokus på føtter har nok blitt større med årene og vi ser at også menn stadig oftere finner veien til fotklinikkene. En av årsakene kan være at folk generelt har bedre råd og prioriteter seg selv på en annen måte nå enn før. Fokus på hva som er en riktig eller feil sko er også mye større nå. Det gjør at mange oppsøker oss for å få gode råd om hva de skal bruke på jobb f.eks.

 

Hvor ofte bør man selv bruke fotfil?

Fotfil skal kun brukes når det er nødvendig, mener Holmen. Når huden er blitt tykk og hard og eventuelt sprukken f.eks. rundt hælene, på enkelte tær el. Men man skal alltid huske at hard hud har en årsak. Det kan komme av trykk fra skoen, en hudsykdom, overvekt osv. Er problemet tilbakevendende og plagsomt bør man oppsøke profesjonell hjelp hos autorisert fotterapeut.

The legs of a woman on a white background. Cut Out

Hvordan skal neglene klippes?

Beate forteller at det er veldig individuelt fra person til person hvordan man anatomisk er skapt. Men generelt kan man si at man følger tåens form og runder forsiktig hjørnene for at de ikke skal irritere nabotærne. Samtidig skal det ikke klippes for langt ned da det kan føre til inngrodde negler. Har man vanskelige negler og f.eks. diabetes er det svært viktig å få profesjonell hjelp for å unngå sår og betennelse.

 

Skal man fjerne neglebånd eller bare dytte på det?

Det kommer an på hvor høyt opp på neglen det har vokst. Er det høyt opp kan man forsiktig slipe bort det meste, men det skal alltid være litt igjen. Har man bare litt neglebånd kan man forsiktig dytte det litt tilbake når det er oppbløtt og mykt, forteller Beate.

 

Hva bør vi se etter i en fotkrem?

Generelt bør man smøre seg med en krem som er beregnet på føtter og ikke til kroppen. Dette fordi føttene har 5 hudlag mens kroppen har 4. Dette gjør at føttene trenger ekstra pleiemidler i kremene. Ellers er det veldig forskjellig hva folk trenger, avhengig av om man har tørr, svett hud eller plages med fotlukt eller varme føtter. Om man oppholder seg i kalde eller varme omgivelser osv. Dette bekreftes av Torhild Hafnor fra Gehwol Norge, som tilbyr en rekke forskjellige produkter til føtter.

Fot mine

Book time og kos deg! Fotpleie er noe av det beste jeg vet om! I tillegg kan du trygt bruke sandaler hele sommeren, med velpleide føtter!