Dette høres nok litt merkelig ut for mange, men det er faktisk slik at en sunn hud er helt avhengig av at du har en velfungerende fordøyelse og en sunn mage. Jeg sliter selv med en mage som ikke samarbeider hele tiden og vet hvor viktig det er for huden at den fungerer. Flere studier viser også at mangel på gode tarmbakterier i magen kan ha dramatisk effekt på huden.

mage liten

Sunn mage

Vi vet alle hvordan magen kan «vri seg» i frustrasjon når vi bekymrer oss for noe. Selv om magen er en del av fordøyelsessystemet er den omgitt av en rekke nevroner som faktisk fungerer som en hjerne nr. 2. Magen er også en viktig del av kroppens immunforsvar ved å beskytte mot virus og bakterier, for å holde kroppen sunn og frisk.  Hjernen og magen kommuniserer ved å sende signaler frem og tilbake. Dette forklarer hvorfor stress påvirker magen også.

Magen vår inneholder hundrevis av forskjellige bakterier, som ideelt burde være gode bakterier som bidrar til nedbrytingen av mat, støtter immunsystemet og fordøyer skadelige bakterier. Balansen mellom gode og dårlige bakterier i magen har direkte innvirkning på sykdom og opphoping av giftstoffer. Denne balansen sørger for god emosjonell helse, psykisk helse og at huden er i balanse.

 

Magen påvirker huden

Balansen mellom gode og skadelige bakterier i magen bestemmer hudens helse. Mangel på gode bakterier fører til inflammasjon i huden, som igjen kan føre til både akne, rosacea og andre hudlidelser. Vi ser ofte at de som lider av akne og har forsøkt «alt», har problemer med ubalanse i magen, gjerne i kombinasjon med soppdannelse.

Beautiful young woman with perfect skin and wavy shiny hair isolated over white background. Beauty shot. Copy space.

Hva kan du gjøre med magen, for at huden skal gløde?

Hvis du er usikker på om magen er årsak til dine hudproblemer kan du oppsøke en ekspert som ta de nødvendige testene for å finne ut hvordan bakteriebalansen i magen din er og om du eventuelt har soppdannelse eller andre problemer med magen. Resultatet av dette vil også føre til en behandling tilpasset dine problemer, eventuelt med en diett i tillegg.

Du kan også prøve deg frem på egen hånd: I tilfelle vil jeg anbefale en elimineringsdiett som går over minst 4 uker, hvor du kutter ut all hvete, sukker og melk i 4 uker, før du sakte introduserer en og en av ingrediensene. Samtidig anbefaler jeg absolutt at du tar probiotika, for å raskere tilføre gode bakterier til magen.

 

Generelle tips for en sunn mage:

  • Begrens inntaket av antibiotika kraftig, om du er en av de som stadig får en slik kur av din lege.
  • Forsøk å lage mest mulig av maten selv, unngå ferdiglaget.
  • Prøv deg på fermitert mat, som kefir.
  • Få i deg sunne fettsyrer, som kokos og avokado.
  • Ta tilskudd av Omega

health, digestion and weigh loss concept - close up of woman pointing finger to belly

Vær tålmodig! Å få tilbake en sun mage er ikke gjort over natten. Kroppen har en unik evne til å helbrede seg selv og med hjelp går dette bra! Men den trenger tid og tålmodighet, gi den 2-3 mnd i et streng regime så er jeg sikker på du merker forskjell.