Akne på ryggen ser ikke ut til å forholde seg til noen alder, den dukker opp i tenårene og bryr seg ikke mye om du er 20, 30 eller 40 heller. For de fleste er dette et forbigående problem, men noen sliter med dette hele livet.

Vi må skille mellom små kviser og cystisk akne. Sistnevnte skal behandles av lege, mens kvisene kan vi gjøre bedre selv. En hudterapeut kan gi deg ryggbehandling og veilede deg i produktbruk når du ikke får orden på dette selv. Jeg opplever likevel at ryggen er lett å behandle i forhold til andre områder. Denne huden har ikke vært utsatt for mye produkttesting og responderer forholdsvis raskt på riktig behandling.

Young woman touches her shoulder, white background, copyspace

5 veier til en aknefri rygg:

  1. Hva vasker du kroppen med? Sannsynligvis bruker du en dusjgele eller et såpestykke. Første steg blir dermed å bytte dette produktet ut med en vask som er beregnet på akne, en rens som trekker til seg overskuddstalg og renser i dybden. Produktet kan gjerne inneholde Salisylsyre. Dette er ikke til daglig bruk, men avhengig av hvor stort problemet er vil jeg anbefale å bruke dette produktet i dusjen 1-3 ganger i uken.
  2. Bruk en skrubb på kroppen. Jeg er ikke så positiv til hampvotter, som blir hengende fuktig i dusjen og samler bakterier. Men det finnes «hampkluter» som tørker på et blunk når du ikke bruker de. Bruker du din nye vask, med salisylsyre, i en slik klut tre ganger i uken får du en økt sirkulasjon i huden. Da vil huden selv rense opp i en del urenheter. Samtidig vil dette fungere som en peeling, som fjerner døde og tørre hudceller som blir liggende og øker tendensen til akneutbrudd.
  3. Trener du? I tilfelle er det viktig at du dusjer av deg svette og overskuddstalg rett etter treningsøkten. Passer det ikke å dusje, så sørg for å ha med deg engangsservietter som renser huden rett etter trening. Bytt alltid t-skjorte om du ikke skal rett i dusjen.
  4. Sliter du med akne på ryggen bør du ikke bruke din vanlige dagkrem eller bodylotion her. Det blir for tungt og huden i dette området har kanskje ikke behov for fettstoffene produktet inneholder. Prøv en lett gel/krem spesielt laget for blandingshud eller fet hud, som regulerer talgproduksjonen og trekker til seg talg. Det er ikke sikkert du trenger smøre ryggen daglig, men pass på at den ikke tørker ut – det vil bare gi deg mer akne.
  5. Vær tålmodig! Har du et tilbakevendende problem med akne på ryggen er du nødt til å finne en rutine som holder dette i sjakk. Det finnes ingen raske løsninger på dette, oftest er det snakk om en rutine du må opprettholde for å oppnå ønsket resultat.  Men hvis denne rutinen er å bytte rens, samt skrubbe litt noen dager i uken, er det vel ikke så vanskelig å gjøre rett?

Image of female model shoulder