Har du tenkt på at både hud og hår ser litt verre ut når du har mensen? Ikke nok med at du føler deg oppblåst og kanskje er sukkersyk, men du skal se ut som en dårligere utgave av deg selv i tillegg. Hvorfor er det slik?

pms liten

PMS

50- 80 % av menstruerende kvinner opplever PMS, på en måte eller flere. Du kan være oppblåst, få ømme bryster, hodepine, magesmerter og hovne ben. Emosjonelt kan du oppleve å bli irritabel, utmattet, humørsyk og forvirret. Selv huden blir påvirket en stund før og under menstruasjon. Dette skyldes hormonelle endringer denne perioden.

 

Slik påvirker hormoner huden:

  • Huden påvirkes når hormonverdiene går opp og ned i løpet av måneden. Noen opplever høyere talgproduksjon mens andre kan ble tørre i huden. Dette skyldes mengden østrogen, testosteron, progesteron og luteiniserende  hormon som svinger.
  • Tar du P piller kan du oppleve at huden ikke svinger like mye som uten
  • Rett etter menstruasjonen øker østrogen nivået i kroppen. Det er nå du vil føle at din hud er på sitt beste. Når livmorveggen blir tykkere og et egg modnes vil collagen produksjonen være på sitt beste, porene er mindre og huden er godt fuktet. Er du disponert for acne kan du oppleve å ha færre utbrudd denne perioden. Du kan kanskje redusere bruken av de mest aktive acneproduktene denne perioden, men uansett hudtype bør du opprettholde en god hudpleierutine gjennom hele perioden. Dette kan forebygge problemhud når mensen igjen nærmer seg.
  • Omtrent to uker før menstruasjon har du eggløsning. Nå øker østrogennivået og dette trigger igjen økning av  luteiniserende  hormon (LH). LH øker talgproduksjonen i huden og dette kan føre til flere utbrudd for de fleste. Acnehud produserer også flere døde hudceller enn annen hud. Dette tetter porene og vi opplever fler kviser og en gråere overflate.
  • Når egget løsner og det er like før du skal menstruere er huden på sitt verste. Det er nå progesteron og testosteron er på sitt høyeste nivå, mens østrogen er på sitt laveste. Talgproduksjonen når sin høyde og tette porer gir fler kviser.

Acne relatert til PMS sees ofte på hake og kjeve, veldig ofte på hver sin side av haken avhengig av hvilke side egget løsner. 

pms liten 2

Hvordan ta vare på huden gjennom denne perioden:

  • Oppretthold en god hudpleierutine gjennom hele perioden, det vil forebygge store endringer.
  • Fin ut når i perioden din hud er på sitt verste slik at du kan bruke mer aktive acneprodukter akkurat i denne perioden. De kan være for aktive å bruke resten av tiden. Selv om du ikke kan påvirke dine hormoner kan produkter med innhold av salisylsyre eller retinol holde huden i sjakk gjennom den verste tiden.
  • Får du likevel ikke en viss kontroll over problemet kan det være nødvendig å oppsøke en hudlege som kanskje vil velge å sette deg på p-piller eller medisinering som kontrollerer testosteronrelatert talgproduksjon. Du vil helst unngå medisinering, men for noen er problemet så stort at det er nødvendig av psykiske årsaker.
  • Noen finner hjelp i å unngå visse matsorter, som melk og raske karbohydrater, i perioden før og under menstruasjonen.
  • Jeg vil også anbefale å gå til innkjøp av primer eller foundation som regulerer talgproduksjonen. Dette vil se bedre ut og det hjelper når du normalt føler deg gusten.

Beautiful woman with purifying facial mask keeping her palms by her face

Husk at huden også er på sitt mest sensitive når du menstruerer, så aktive klinikkbehandlinger og voksing bør skje utenfor denne perioden, da vil det være minst smertefullt.