Mange tror at svette er årsaken til at de får kviser. Jeg er sikker på at mange har skylt på treningen hvis de får en kvise eller to etter en økt. Trening kan være en medvirkende årsak, men fysisk aktivitet og svetting har likevel en positiv effekt på huden.

 

Young woman doing exercises at the fitness club

 

Trening øker blodsirkulasjonen, bringer oksygen og næringsstoffer opp til hudcellene, og fjerner avfallsstoffer fra kroppen.

Svetting åpner porene, og renser huden innenfra. Porer som er tette av bakterier og døde hudceller, vil også kunne åpnes av svette. Jeg vil likevel anbefale å ta en dusj så raskt du kan etter treningen, særlig om du har en hud som er utsatt for kviser. Salter og hudceller kan tilstoppe porene.

Som du skjønner har trening positiv effekt på all hud! Det finnes likevel et unntak fra denne reglene: Styrketrening kan øke risikoen for kviser. Dette er på grunn av økt produksjon av testosteron.

11255023_10153458618294305_8981170143803086034_n

Enkle forhåndsregler du kan ta for å unngå utbrudd etter trening:

  1. Fjern sminken eller begrens bruken slik at du kan svette naturlig, uten eventuelle produkter som tetter porene når de skal svette ut avfallsstoffer.
  2. Etter trening bør du ta en dusj, og benytte en mild rens til ansiktet og en mild såpe til kroppen. Det er ikke selve svetten som fører til kviser, men problemet kan forverres om du ikke renser kroppen godt etterpå.
  3. Unngå hard skrubbing og eksfoliering rette etter trening, da dette vil irritere huden og kunne forårsake kviser og uren hud.
  4. Dersom du ikke har mulighet til å dusje rett etter en treningsøkt, kan du eventuelt benytte uparfymerte renseservietter til å vaske av svetten.
  5. Deretter er det viktig å tilføre fuktighet for å unngå tørr hud. Dehydrering er en medvirkende årsak til kviser.
  6. Siden svetting fører til væsketap, er det også viktig å drikke nok vann, både før, under og etter trening.

Sport shoes on the white background