På vinteren plages mange av tørr hud. Selv jeg som har høg talgproduksjon sliter med tørr overhud. Veldig snart er det vinterferie og da utsettes vi for enda flere uttørrende faktorer. Den kan være greit å skille på genetisk dehydrert hud og de som er tørre grunnet miljøet rundt oss, for en kort periode.

La oss avklare hva dehydrert hud er: Det er hud som mangler vann/fuktighet, ikke fett/olje. Alle kan ha dehydrert hud, selv de med fet hud og acne.

©Alix Minde/AltoPress/Maxppp ; Woman applying sunscreen to face, close-up

Hvordan blir huden dehydrert?

En rekke faktorer fører til tørr hud og felles for de fleste er at de trekker mer fuktighet ut av huden enn huden selv klarer å produsere. Noen ganger selv mer enn din fuktighetskrem klarer å tilføre. Her er noen eksempler:

 • Oppvarmet, tørr inneluft på vinteren.
 • Air-condition (tørr luft) på sommeren.
 • Sterk vind.
 • For mye sol, skaper irritasjon og deretter tørr hud.
 • Hudvask med såper som har feil pH i forhold til huden.
 • Lang, varm dusj trekker ut fuktighet.
 • Røyking fører til dårlig blodsirkulasjon, dermed dårlig opptak av oksygen og næring til cellene og til slutt tørr hud.
 • En rekke medisiner kan gi tørr hud.
 • Er du genetisk disponert for eksem, allergi eller astma kan din hudbarriere tåle mindre og du kan dermed være mer disponert for dehydrert hud.
 • Stress!
 • Usunn livsstil/diet.
 • Forurensing.

Det sier seg selv at de fleste utsettes for en eller flere av disse faktorene, og at det er normalt å lide av dehydrert hud.

IMG_6362

Vinterferie = tørr hud. Denne gjengen bruker alltid kuldekrem!

Hudbarrieren

De fleste har en hudbarriere/beskyttelse som ikke fungerer helt optimalt og når de utsettes for ytterligere en av disse faktorene kan de oppleve athuden føles meget tørr.

En hudbarriere som fungerer optimalt slipper inn pleiende ingredienser, men slipper ikke ut fuktighet. En dehydrert hudbarriere fungerer ikke optimalt og det er det den trenger hjelp til å gjenopprette.

 

Hvordan ser og føles en dehydrert hud?

Dehydrert hud føles trang og ru, og kan av og til flasse. I alvorligere tilfeller vil slik hud være rød, irritert og den kan til og med klø. Du kan sjekke om din hud er dehudret ved å dytte.huden på kinnene opp. Dukker det opp små linjer, nesten som gladpack, er det en indikasjon på dehydrert hud. Du kan også forsøke med et lett klyp på huden under øynene. Hvis huden bruker litt tid på å sprette tilbake når du slipper, er du definitivt dehydrert.

IMG_6371

Fineste jenten lo godt av mine medbragte hudpleieprodukter på fottur i fjellet, men jeg var i alle fall ikke tørr i huden etter turen…

Hvordan behandler du dehydrert hud?

Før jeg gir hudpleieråd vil jeg bare gjøre det klart at: med mindre din dehydrerte hud skyldes medikamenter eller andre indre faktorer vil det ikke hjelpe å drikke mye vann. Det er selvfølgelig alltid sunt å drikke vann, for både hud og kropp. Men dehydrert hud kan ikke behandles fra innsiden og ut, men må behandles fra utsiden og inn – via god hudpleierutine.

Når det kommer til hudpleierutine er det viktig å følge en «enkelt og skånsomt»-regel. Det betyr at du får mest igjen for å benytte få, men riktige produkter. Samt produkter som er skånsomme og ikke skaper irritasjon i den ødelagte barrieren.

 1. Bruk en mild rens, morgen og kveld, som effektivt fjerner makeup og forurensing uten å tørke ut huden. En melk eller krem konsistens passer godt.
 2. Sørg for at din fuktighetskrem inneholder fuktighet, ikke nødvendigvis fett. Og at den også etterlater en tynn beskyttende hinne på huden slik at du ikke mister mer fuktighet enn du klarer å tilføre.
 3. Et fuktighetsserum kan med fordel brukes under kremen, for økt effekt.
 4. Bruk SPF på dagtid! Solens stråler vil alltid virke uttørkende.
IMG_6367

GOD VINTERFERIE!!