Vi overlesses av «gode» råd på nett. Noen ganger kan det føles godt på huden eller i håret ved første gangs bruk, men vet du egentlig hva disse ingrediensene gjør på sikt? Vi voksne kan sortere ut en del av disse rådene, som når min fjortis forleden spurte om det er sant at det funker å smøre inn håret med smør om man ønsker raskt lengre hår… Noen feller går vi likevel i, jeg vil hjelpe deg litt på vei her:

Young beautiful woman applying the cleansing foam on the face skin the hand isolated on white background.

 

Bruk sitron på huden.

Enten blandet med bakepulver, til en peeling, som en toner eller i en maske. Mulighetene er tilsynelatende mange.  Og effektene likeså. Dette er bare tull! Å bruke sitron direkte på huden, eller en hvilken som helst annen sitrus, vil være irriterende og skape ubalanse i pH verdien. Det vil skade hudens egen barrierefunksjon, som holder huden sunn og frisk. Du vil bli mer mottagelig for bakterieangrep, du vil miste større mengder fuktighet enn du klarer å tilføre og du kan oppleve utbrudd av acne.

En annen grunn til at sitron har lite direkte på huden å gjøre fikk jeg selv oppleve for noen år siden. Mine tre barn var små og lekte med små sitroner fra et sitrontre i varmen. Idyllisk? Nei! De var selvfølgelig godt beskyttet med høy SPF, men etter kort tid i solen endte de med store, vonde blemmer der hvor de hadde fått sitron på huden. Væskende, verkende blemmer og en forbrenning som var grusom å være vitne til. Hvorfor? Fordi sitron inneholder stoffet psoralen, som gjør huden veldig sensitiv for sollys og som ikke forsvinner før etter 24 timer på huden. Til og med sitrusdrikke reduserer din påførte SPF, direkte på huden vil dette være enda mer dramatisk.

 

Lag porestrips av lim eller gelatin.

maske1Strips som skal fjerne sorte prikker og minske porer på et øyeblikk er populære. Jeg er ikke tilhenger, da det krever en god daglig hudpleierutine å få bukt med dette hudproblemet. Selv ordinære strips til slikt bruk kan i verste tilfelle utvide porene, det ønsker vi jo ikke.  Det er logisk at gelatin og særlig lim ikke har noe på huden å gjøre! Det er mulig noen vil få en form for effekt med en gang, men på sikt vil problemet bli verre. Lim og gelatin vil irritere huden. Irritert hud beskytter seg ved å produsere mer talg og flere døde hudceller, det er hudens måte å beskytte seg på. Talg og døde hudceller gir deg flere sorte prikker og ofte større porer, så disse kjerringrådene gir deg i beste tilfelle en kortvarig glede.

 

Jeg skal ta for meg flere kjerringråd senere. I mellomtiden ber jeg deg bruke sunn fornuft: Det er en grunn til at hår- og hudpleieprodukter går gjennom strenge kontroller før de slippes på markedet.