Mange opplever tørre hender på vinteren. Noen er så tørre at de sprekker og blør, mens de fleste av oss opplever bare å bli ekstremt tørre. Dette er svært ubehagelig! Har du i tillegg et yrke hvor du vasker hendene ofte er du garantert ganske tørr på hendene.

 

©David Laurens/6PA/MAXPPP ; ILLUSTRATION BEAUTE D'UN JOUR

Som ellers på kroppen skyldes tørr hud tap av fuktighet og fettstoffer, samt en svekket beskyttelse på hudoverflaten som gjør at huden ikke holder på fuktigheten slik den skal. Hendene er ekstra utsatt fordi de sjelden er beskyttet mot omgivelsene, samtidig som de utsettes for uttørkende og irriterende kjemikalier i f.eks. såpe.

 

Eksem og allergi gjør ofte problemet langt verre og her bør lege oppsøkes. Ellers er det noen forhåndsregler som bør tas om du normalt opplever tørre hender i perioder:

Beautiful woman hands isolated on white background

Tørre hender mangler ofte både fuktighet, fett og en fungerende beskyttelse. Fuktighet tilføres av lette håndkremer, men på vinteren må det ofte mer fettstoffer til. Det er ofte også slik at huden på hendene er så irritert og skadet at den ikke har en fungerende barrierefunksjon som holder fuktigheten inne. Det vil si at all fuktighet forsvinner og ingen krem klarer å tilføre fuktighet like raskt som huden taper fukt. . En god håndkrem bør derfor inneholde både fuktighet, fett og ingredienser som legger en beskyttende hinne på hudoverflaten.
  1. Kvalitet: Unngå produktene som inneholder alkohol, syntetiske fargestoffer og ingredienser som tørker ut i stedet for å tilføre og regulere fuktighetsbalansen. Produktene kan gjerne inneholde noen av disse ingrediensene: cocoa butter (kakaosmør), shea butter, oljer, essensielle oljer, aloe, and beeswax (honningvoks). De mer eksklusive kremene inneholder ofte mer avanserte ingredienser i tillegg, som jobber med pigmentering, eksfoliering, fuktighetstap på et annet nivå.
  2. SPF i håndkremen er smart! UV-strålene er ansvarlig for hudaldring og kan også irritere og skade hudens barrierefunksjon.
  3. Peeling: Som på resten av kroppen er det viktig å skrubbe hendene når de er tørre. Dette fjerner døde og tørre hudceller som blir liggende som et skjold på hudoverflaten, slik at håndkremen kan trekke inn og gjøre en god jobb. Blir disse cellene liggende vil håndkremen bare lime seg til dette laget og ikke ha noen effekt i det hele tatt.
  4. Hansker: Bruk din feteste håndkrem på natten, gjerne med hansker utenpå for å unngå søl, samt at produktet trekker bedre inn i huden. Er du virkelig tørr på hendene trenger du nok ikke bare fuktighet, men også fettstoffer. Det finnes rike håndkremer og masker som gjør stor forskjell over natten. Disse kan være litt klissete å ha på, men med hansker utenpå trekker de godt inn, uten å klisse til dyna.
    Bruk hansker på vinteren da dette skåner dine hender fra den tørre og kalde luften som tørker ut hendene dine.
    Bruk hansker når du vasker eller er i kontakt med såper og kjemikalier som irriterer og tørker ut huden.
  5. Olje: Hjelper ingenting annet så kan du forsøke å «skrubbe» hendene dine med kokosnøttolje. Denne naturlige oljen gir deg et tykt lag beskyttelse som hindrer fuktighetstap og holder hendene myke lenger. Uraffinert olje er å foretrekke da en del av de aktive stoffene ikke lenger er å finne i den raffinerte oljen.
  6. Drikk vann – til urinen viser en nesten gjennomsiktig farge. Først da er du helt hydrert. Essensielle fettsyrer, som omega, er supert å ta i tillegg til sunt kosthold hele året, men særlig på vinteren da dette kan smøre huden fra innsiden til en viss grad.