I alle bransjer finnes det en del fagord som ikke er så lett å forstå for utenforstående. Noen av disse ordene er også vanskelig å finne andre gode ord for, det er lettere å forklare hva de betyr. Fra min bransje ser du nok en del til disse:

Close-up beautiful woman applying moisturizer cosmetic cream on face on light background

Ikke kommedogen

De som har fet hud eller akne ser nok ofte etter dette når de velger produkter. Men hva betyr det egentlig? Ikke kommedogen betyr at produktene ikke inneholder ingredienser som tetter porene eller på annen måte er årsak til dannelse av kommedoner (sorte prikker). Kommedoner blir som regel til kviser. Jeg vil likevel anbefale de med aknehud til å spørre om en liten prøve på produktet før de kjøper det. Grunnen til dette er at «ikke kommedogen» kan være en falsk trygghet. Det forteller kun at produktet ikke inneholder ingredienser som folk normalt reagerer på, men all hud er forskjellig og ingredienser reagerer forskjellig på forskjellig hud. At et produkt ikke fører til kommedoner på noen betyr ikke at det virker slik på alle.

 

Dermatologisk Testet

Dette skal bety at produktet er testet av en dermatolog/hudlege. Det skaper en viss trygghet hos forbruker og kan føre til at vi tror at dette produktet er bedre enn andre produkter. Det er litt misvisende, da det ikke er noen regulering for når denne beskrivelsen brukes. Det finnes ingen regler rundt dette uttrykket. Vi vet ikke hvilken lege som går god for dette, vi vet ikke hvor mange leger eller hvilke eventuelle tester de har gjort før de går god for produktet. I mange tilfeller er det gjort grundige tester, men uttrykket i seg selv forteller oss dessverre ikke nok om dette og jeg oppfatter dette som veldig misvisende.

©Alix Minde/AltoPress/Maxppp ; Woman applying sunscreen to face, close-up

Naturlig

Dette er en av de mest forvirrende beskrivelsene brukt på produkter.  Hva betyr «naturlig»? Det betyr i alle fall ikke økologisk! “Økologisk” er regulert av sertifiseringer som stiller krav til ingrediensene I produktet. “Naturlig» sier ingenting om innholdet i produktet, eller om naturlige ingredienser er bearbeidet eller blandet med andre ikke-naturlige ingredienser.  «Naturlig» er ingen beskyttet beskrivelse og kan i prinsippet brukes om alle produkter som inneholder spor av naturlige ingredienser. Jeg ville være skeptisk til denne beskrivelsen av et produkt og tenke at det skjuler seg noe bak denne betegnelsen.

 

Hypoallergenic /hypoallergen/ ikke allergifremkallende

Nok en gang er dette en forvirrende og ikke regulert beskrivelse av et hudpleieprodukt. Det skal fortelle deg at du sannsynligvis ikke reagerer allergisk på produktet og til en viss grad kan du føle deg trygg. Selv om dette ikke er regulert holder de fleste seg unna kjente allergifremkallende ingredienser. Men, som nevnt tidligere, reagerer alle forskjellig. Ingredienser noen ikke reagerer på, kan andre få kraftige reaksjoner på. Ingredienser reagerer forskjellig på forskjellig hud. Er du veldig allergisk bør du teste produktet på innsiden av armen, før du vet om du kan bruke det i ansiktet.

Screaming woman

Forvirrende? Er du allergisk, vet du ofte hva du skal se etter i et produkt. Ellers anbefaler jeg alltid å få veiledning av en hudterapeut. De kan ingredienser og vet hvordan du bør gå frem.

 

Lykke til!