Går det an å trene seg til yngre hud?

Forskning viser faktisk at trening kan utsette hudens aldring, men også gi eldre hud et yngre utseende.
En studie presentert på en vitenskapelig kongress i USA i regi av American Medical Society of Sports Medicine viser altså at trening ikke bare holder huden yngre – den kan også ha en reversibel effekt og gi eldre mennesker som begynner å trene sent i livet, yngre hud.

 

The cheerful girl is engaged in jog

Hvordan eldes huden?

Hud er avhengig av god væsketilførsel og et fiber kalt elastin til å opprettholde sin smidighet. Naturlig aldring, hormonforandringer og eksponering for ultrafiolette stråler kan medføre inntørking av huden. Inntørking reduserer mengden elastin i dermis og fører til at huden taper fleksibilitet. Resultatet er uønskede rynker og slapp hud.
Aldring i huden gir en grovere, tørrere og mer rynkete overhud. Samtidig blir underhuden tynnere og mindre elastisk.

 

Trening og hud:

Den aktuelle studien er utført ved McMaster University i Ontario. Deltagernes treningsvaner var ulike: noen trente minst en time tre ganger i uken, mens andre trente mindre enn en time i uken.
Det ble tatt hudprøver av deltagerne på områder som ikke var blitt eksponert for sol, og ikke uventet hadde de eldre deltagerne et generelt tykkere ytre lag av huden og betydelig tynnere indre lag.

Men ved hjelp av mikroskop, viste det seg at de fysisk aktive forsøkspersonene over 40 år hadde markant yngre hud enn jevnaldrende som ikke trente: De hadde et markert tynnere og sunnere epidermis og et tykkere dermis. I en slik undersøkelse er det likevel muligheter for  feilmarginer, siden både gener, kosthold og livsstil kan påvirke resultatene. Det var med andre ord umulig å vite om trening i seg selv hadde påvirket folks hud eller om det var knyttet til heldig genetikk og et sunt liv.

 lope2

Allerede aldret hud blir yngre:

Dermed blir det kanskje mer interessant hva hudprøver fra gruppen på over 65 år som ikke var aktive, viste:
De ikke-aktive deltagerne gjennomgikk et treningsprogram etter den første hudtesten (sykling eller jogging i 30 minutter to ganger i uken i tre måneder). Treningen ble utført på et moderat anstrengende tempo, tilsvarende minst 65 prosent av makspuls. Etter endt treningsperiode, ble det tatt en ny prøve. Denne viste at huden endret seg i løpet av de tre månedene og fikk et langt yngre preg.
Hvordan kan dette skje?
Musklene frigjør forskjellige proteiner under aktivitet, bl.a. er protein som heter myokin. Dette proteinet er viktig i hudens oppbygging og vedlikehold, og bidrar sterkt til å vedlikehold slik at huden oppfattes som jevn og yngre.

Trenger du enda en unnskyldning til å trene jevnlig, så har du det altså nå. Og, det er aldri for sent å starte!

Young woman exercise jogging and running on athletic track on stadium

Kilder:
• http://well.blogs.nytimes.com/2014/04/16/youn…
• www.politiken.dk