Jeg har to hormonelle jenter i hus og det medfører en del nye temaer il diskusjon. Det medfører også absolutte krav til personlig hygiene og som en del av dette; bruk av deodorant.

 

 deo2

Det finnes tusenvis av forskjellige deodoranter og antiperspiranter, hvordan vet du egentlig hva som passer best for deg?

Hva gjør en deodorant?

En deodorant skal i første omgang kamuflere duften av overdreven bakterieflora, som gir den kjente svettelukten. En deodorant skal altså ikke stoppe svette, men kun kammuflere duft. Men en blanding av propylene Glycol og parfymestoff gir en deodorant en langvarig kamuflerende effekt på svettelukten, samtidig som bakteriene ikke får grobunn og fettsyrer (som gir lukt) nøytraliseres.
Aliminiumsaltene demper bakterievekst og hemmer utskillelsen av svette

 

Hva gjør en antiperspirant?

Antiperspiranter jobber ved å angripe årsaken til selve svetteduften. Svetteproduksjonen reduseres, opphopning av bakterier reduseres og dermed reduseres duften. Antiperspiranter bruker ofte de samme parfymestoffee som deodorantene, men i tillegg tilsettes stoffer som aluminum chlorohydrate eller aluminum zicronium tetrachlorohyrex gly som virker reduserende på svetteproduksjonen.

Woman applying deodorant

Hva bruker du når?

Det er litt individuelt hva man foretrekker, men De av oss som sliter mer enn normalt med svettelukt bør nok bruke en go antiperspirant. Gjør du ikke det klarer du deg med en deodorant og reduserer samtidig bruker av kjemiske ingredienser på huden.

 

Er alluminiumssalter farlige I antiperspiranter?

I følge norsk helsevesen kan aluminium være skadelig i store konsentrasjoner. Det er imidlertid utbredt enighet i forskningsmiljøer om at vanlig inntak av aluminium (mat, drikke og kosmetikk) ikke er helsefarlig. Det som er skadelig er å bruke antiperspirant eller annen kosmetikk på sår eller skadet hud.

beauty, hygiene, morning and people concept - smiling young woman applying antiperspirant or stick deodorant and looking to mirror at home bathroom

Synes du disse produktene setter farge på klærne?

Det finnes gelekonsistenser som ikke skal etterlate hvit film på verken hud eller klær – prøv disse!