Vi vet at sol og stress aldrer huden raskere. Vi vet også at gentikk spiller en viktig rolle. Men visste du at forurensing er en voksende trussel mot god hudhelse?

forurensing

Ozon forurensing

Forurensing som påvirker huden kalles ozon fourensing. Ozon på bakkenivå er en blanding av solstråler og kjemikalier fra biler og planter. Disse molekylene kan fremskynde hudens aldring.  Gassene blir liggende på huden og bryter ned den beskyttende barrieren på hudoverflaten.  Dette fører til et høyt fuktighetstap. I tillegg brytes visse proteiner og lipider ned, dette fører til inflamasjon i huden. Dette fører igjen til at collagenet i huden brytes raskere ned og huden blir mer sensitiv. Over tid fører ikke dette bare til sensitivitet og tidlig hudaldring, men også  hyperpigmentering.

 

Beskyttelse

Siden det er lite hver enkelt av oss kan gjøre for å stoppe forurensingen, hvordan kan vi i stedet beskytte oss best mulig mot denne forurensingen?
Det forskes stadig på dette området, men enn så lenge kan vi forholde oss til dette: 
Antioksidanter bekjemper de frie radikalene denne forurensingen skaper, de kan også reparere allerede skade.  Frie radikaler kan tilføres daglig i serum og fuktighetskrem.  Kjente antioksidanter i hudpleieprodukter er Vitamin C og E, grønn te og  resveratrol. Det finnes langt flere, men disse er de mest kjente.  Det er viktig at disse ingrediensene listes blant de fem første ingrediensene i produktet, for å ha effekten vi snakker om. Listes de nederst brukes de kun som konserveringsmidler og vil ikke ha samme effekt.
Det vil helt klart hjelpe deg å redusere annet angrep på huden, som soling og røyking. Dette angriper huden på samme måte og fjerner du to av tre irritanter vil det selvfølgelig redusere skaden.

3d image Antioxidants issues concept word cloud background

Hva gjør antioksidanter?

Vi hører om antioksidanter over alt. I hudpleieprodukter, i helsekost, i matvarer og til og med i drikke. Og vi har skjønt at dette er noe vi bør innta, i store mengder.  Men hvorfor?

 

Først: Hva er frie radikaler?

For å forstå dette er det viktig å vite at frie radikaler er små molekyler som både blir produsert av kroppens organer, samt gjennom miljøet hele tiden. Hudens produksjon av frie radikaler øker som følge av faktorer som sollys, stress, air condition, forurensning og ekstremvær. Når de frie radikalene befinner seg på innsiden av kroppen vår utfører de en viktig rolle som energi overfører, men når de derimot befinner seg i huden vår har de kun negativ påvirkning. En av de vanligste frie radikalene dannes av to koblede oksygenmolekyler som har et manglende elektron. Det manglende elektronet gjør dem svært reaktive, og de vil angripe andre molekyler å gjøre opp for dette underskuddet. De kan angripe celler samtidig som de formerer seg i huden, og vil dermed stjele et elektron fra DNAet til cellekjernen. Dette skader cellens DNA, og neste gang cellen formerer seg vil ikke prosessen foregå på riktig måte, som deretter kan resultere i svake celler.

 

Attractive young woman with towel on head applying cream on face over gray background. Looking at camera

Hva gjør antioksidanter?

La meg gi en enkel forklaring på hva antioksidanter gjør og hvorfor de er viktige for oss:
Antioksidanter bekjemper og reparerer skade på kroppen og huden, påført av frie radikaler fra f.eks. sol, forurensing og røyk. Antioksidanter  gir elektroner til frie radikaler i huden som ellers ville skadet de sunne hudcellenes DNA. Hudcellene forblir dermed sunne og sterke selv etter formering.  Vi vil alltid utsettes for faktorer som gir frie radikaler og dermed er det stadig behov for antioksidanter. Uten nøytralisering av frie radikaler kan resultatet bli tidlig aldring, dårlig immunforsvar og livsstilssykdom. Uten antioksidanter vil kroppen rett og slett harskne.

 

Antioksidanter  i hudpleieprodukter:

Frie radikaler i hudpleien kan tilføres daglig i serum og fuktighetskrem.  Kjente antioksidanter i hudpleieprodukter er Vitamin C og E, grønn te og resveratrol. Det finnes langt flere, men disse er de mest kjente.  Det er viktig at disse ingrediensene listes blant de fem første ingrediensene i produktet, for å ha effekten vi snakker om. Listes de nederst brukes de kun som konserveringsmidler og vil ikke ha samme effekt.

Tone cream in tube isolated on white background

 

Antioksidanter i mat og drikke:

Jeg anbefaler også å være bevist på inntaket av mat og drikke med antioksidanter. Hele kroppen trenger denne beskyttelsen og huden vil ha stor glede av en helhetlig behandling med kombinasjon av god hudpleierutine og et kosthold rikt på antioksidanter.  Grønnsaker, frukt og bær er kjente antioksidantkilder. Spesielt mye finner du i søtpotet, papaya, gulrøtter, brokkoli, nyper, paprika, blomkål, blåbær, epler og tomater. Og tro det eller ei: Kaffe er en av våre store kilder til antioksidanter!

Sack with coffee bean