Jeg får stadig spørsmål av leserne som er av interesse for flere og som jeg dermed får lov til å dele med dere alle. Her er noen av de:

I hvilken alder er det man som regel utvikler pigmentflekker? Og hvordan kan man motvirke det fra ung alder av?

Pigemntflekker kan oppstå når som helst, men som oftest ser vi de etter hvert som vi blir eldre. Det er likevel solskade påføret gjennom hele livet, som kommer til syne nå. Solskade du ikke tidligere har sett dukker nå opp i form av pigmentflekker og linjer. Pigmentflekker kan forebygges ved å bruke høy solfaktor hele livet. Kombiner gjerne med lysnende produkter fra du er rundt 25-30 år.

Troubled girl looking at acne on her cheek

Kan du anbefale produkter, særlig dagkrem, til hud som er en blanding mellom fet og sensitiv/tørr, som i tillegg har tendens til kviser – særlig i kinnene og på haken?

Blandingshud kan med fordel behandles med en kombinasjon av produkter. Et serum som motvirker urenheter kan brukes lokalt der dette er nødvendig og en fuktighetsgivende krem må brukes over resten av ansiktet for å motvirke tørrhet og sensitivitet.
Hvorfor har ikke flere de ulike merkene små pøver en kan få kjøpe slik at en kan prøve i forkant? Er veldig dyrt når en kjøper kremer til mange hundrelapper- om de ikke kan brukes.
Dersom du går til en profesjonell hudterapeut skal du få så gode råd om valg av produkter at du slipper å gjøre bomkjøp. Skulle du være uheldig å kjøpe en krem du ikke tåler, vil du kunne returnere denne mot et annet produkt i de fleste klinikker. Forklar problemet ditt til din hudterapeut og jeg er sikker på at du vil få den hjelpen du trenger.

 

Hvordan behandler man fet underhud og tørr overhud?

Fukt, fukt, fukt! Ved tørr overhud kommer huden i ubalanse og produserer mer talg for å beskytte seg. Derfor er det viktig å opprettholde fuktighetsbalansen i huden for å motvirke tørr hud. Her skal du tilføre fuktighetsfaktorer og ikke fettstoffer. For optimal effekt kan du bruke serum under fuktighetskremen.

©Alix Minde/6PA/MAXPPP ; Woman removing eye make-up

Når må jeg begynne å bruke øyenkrem?

Det er vanskelig å anslå alder, for dette er så individuelt. La meg si det slik: Har du ikke begynt med øyenkrem når du er 30 år så er det på tide! De fleste kan gjerne begynne når de er 25. Hudaldringen og linjene kommer først i dette området. Samtidig er huden tynnere og det er lett å pleie dette området feil. Det kan føre til poser under øynene og flere linjer enn nødvendig. Følg med på dette området fra du er 20, ingen skade skjedd å starte tidlig. Forebygging er langt mer effektivt enn «fjerning».

Jeg lurer på, jeg er ei 14 år gammel jente som sliter litt med kviser og hudormer. Jeg prøver å ta en skrubb 1 gang i uken i dusjen men føler ikke det hjelper. Og jeg vasker fjeset mitt med vann før jeg legger meg men det hjelper heller ikke. Har du noen tips?

Hei! Så fint at du har begynt å stelle huden din! Det er ikke alltid så mye som skal til, så lenge du gjør det som er riktig. I ditt tilfelle er det viktig å velge produkter som er milde, men effektive. Produkter som ikke tørker ut, da det gir økt talgproduksjon. Og samtidig gi huden lett fuktighet og beskyttelse. De kan gjøres slik: Rens huden med en rensegel eller rense melk morgen og kveld – alltid! Skrubb gjerne huden 1-2 ganger i uken, da fjerner du døde hudceller og talg som blir liggende på hudoverflaten. Bruk deretter en lett fuktighetskrem morgen og kveld. Den må ikke inneholde mye fett, men mye fuktighet. Du vil sikkert også like at kremen matter ned litt, slik at du ikke blir så blank ila dagen.  Ofte er dette nok til å holde huden i sjakk.

Portrait of young surprised girl isolated on white

Jeg sliter med voksen akne. Hva anbefaler du? Er det noen spesielle hudpleieserier jeg bør se etter/unngå?

De fleste serier har produkter til voksen akne, det er nesten vel så viktig at du henvender deg til en terapeut som kan lese din hud. Du kan jo slite med både hudaldring, tørrhet og sensitivitet sammen med akne, så det er viktig å få en skreddersydd hudpleierutine. Produktene bør ikke være for fete og ikke av sorten som er veldig aktiverende Noen produkter til voksen hud er aktiverende og «sparker» i gang hudens aktivitet slik at den jobber slik den bør. Slike produkter kan aktivere talgproduksjonen også. Det finnes derimot mange produkter som er laget til en hud i overgangsalder, disse passer ofte voksen akne. De tar hensyn til hormonelle endringer, sensitivitet, aldring og akne på samme tid. Det betyr at du kan behandle både akne og hudaldring samtidig. Serier som Babor, Thalgo, Decleor, Dermalogica, gloMinerals, og Crystal Clear har slike produkter. Du kan også teste økologiske serier på www.greenspirit.no

 

Hva med oss som har mye ansiktshår, jeg sliter masse med sminke, har fjernet hår med pinsett, krem epillator osv., men det blir bare verre og verre.

Jeg vil faktisk anbefale å teste laser. Det er litt kostbart, men det er så gode resultater med laser nå og da kvitter du deg med problemet over lengre tid. Ellers er elektrolyse et helt permanent alternativ til bruk i ansiktet. Når det gjelder foundation er det alltid best med foundation med minst mulig pudder, eventuelt en BB cream. De legger seg ikke i håret.

Portrait of a smiling cute woman with towel on head holding cream jar over gray background and looking at camera

Jeg har hørt at det går an å vokse brynene, at da får man bort alle små lyse hår i tillegg. Anbefaler du dette?

Voksing av bryn har vært utført en stund. Som du sier, følger alt med. Selv småhår. Det er imidlertid viktig at du gjør dette i en klinikk, ikke hjemme. Gjør det hos en terapeut som har jobbet med dette lenge og gjort det ofte. Du vil ikke feile her, og sitte igjen uten bryn..
Spør meg gjerne mer!

 

Klem Anki!
fullsizerender-003