Mange av dere vet hva jeg snakker om. Når du legger en fin makeup på morgenen og den ser ut til å forsvinne gradvis allerede på vei til bilen.
Opplever du dette, så er det på tide å finne en primer som passer deg.

beauty, make up, cosmetics, morning and people concept - young woman with makeup brush and contouring and highlighting palette looking to mirror at home bathroom

Hva gjør en primer?

Den lager praktisk talt et lerret på hudoverflaten, ved å fylle porer, linjer og arr slik at overflaten blir jevn. Fargeforskjeller kan også korrigeres. Det gjør det enklere å legge en jevn foundation. Og viktigst av alt: foundationen sitter lenger!

 

Velg primer:

Det finnes en mengde forskjellige primere. Som oftest kommer de i geleform, men det finnes også spray og lette kremer. Det finnes til og med egne primere til øyepartiet. De kan komme i alt fra klar, gjennomsiktig farge til farger som skal korrigere ujevnheter i huden: Rosa primer gir en glød til huden. Lilla bleker og reduserer hovenhet, fersken demper pigmentering, grønt reduserer rødhet og gult reduserer mørke ringer under øynene, fargede arr og ujevn pigmentering.

close-up portrait of young beautiful woman with cosmetic foundation

Primer til alle hudtyper?

Mange tror primer er til fet hud, det er langt fra tilfelle. En tørr hud har like god nytte av en primer da denne hudtypen normalt opplever at foundation ikke fester seg godt nok på huden. Den rette primeren løser dette for alle hudtyper, og noen tilfører til og med fuktighet samtidig. De fleste primere inneholder silikon, som er ingredienset som jevner overflaten og holder foundationen på plass. I noen tilfeller kan silikon trigge irritasjon eller talgproduksjon, men vær klar over at dette er et ingrediens som kun ligger på overflaten og derfor ikke påvirker huden stort. Med mindre du har en hud som er skikkelig ute av balanse. I så tilfelle finnes det også primere uten silikon.

 

Bruk tid!

Alle produkter trenger tid til å trekke inn, det gjelder i aller høyeste grad en primer. Du bør vente i ca 5 min etter den er lagt på, før du legger makeup. Kle på deg eller ta deg en kaffekopp så lenge! Gjør du ikke dette kan du oppleve at primeren «følger etter» når du legger foundation, eller ikke gir den langvarige effekten som den skal til din makeup.

Young woman applying foundation or moisturizer on her face in front of mirror

Hvordan påføres primer?

Med fingertuppene! Svamper og koster funker ikke, da vil produktet slukes av disse i stedet for å legge seg jevnt på huden. Bruker du fingertuppene kan du påføre i alle kroker og kriker, jevnt.

 

Finner du riktig primer og bruker den riktig vil du aldri slutte! Her er mine favoritter:

glo Minerals Tinted primer

Deilig, myk, oljefri og farget primer som preparer og jevner huden.
Denne er min favoritt hele sommeren da den gir litt farge og jevner ut hudtonen
Den fyller inn fine linjer og porer (talkumfri / tetter ikke porene)
SPF 30 gir en bredspektret UV-beskyttelse av mineraler. Den kan brukes alene eller som primer før foundation.
Kommer i fire farger; Fair, Light, Medium, Dark.
Kr. 645.-
tinted-primer-spf-30_fair

 

Mii Cosmetics Smoothing face prep

Denne silkemyke primeren inneholder valnøttolje og matrixyl 3000 som bidrar til å øke kollagen produksjonen i huden. Jevner ut fine linjer og porer. Tilsatt en behagelig lavendel duft, og passer til alle hudtyper.
kr 499,-
Primers

Primers

glo minerals Face Primer

Denne transparente geléen gir deg en glattere og jevnere hud, ved å fylle inn små linjer, porer og arr. Den er ment til å gi deg et feilfritt utgangspunkt før du påfører foundation.
Kr:  395,-
glo-face-primer-30ml

 

ZO Skin Health OCLIPSE® Sunscreen + Primer SPF 30

Beskytter huden og gir et jevnt underlag for sminke med en silkemyk finish. Fungerer godt som sminkeunderlag. Med naturlig melanin, noe nordisk hud ofte har lite av, får du ekstra beskyttelse både mot UV-stråler og frie radikaler. I tillegg har Oclipse® ingredienser som bidrar til å gi DNA beskyttelse og reparasjon, 12 timers antioksidant beskyttelse, lipider som bidrar til å styrke hudbarrieren.
Kr.  865,-
oclipse-sunscreenprimer-spf30-2

 

bareMinerals Prime Time Brightening Foundation Primer

Lysreflekterende primer gir huden en frisk glød og umiddelbart jevn overflate. Formelen som er rik på pleiende mineraler, næringsrike vitaminer, planteekstrakt og antioksidanter, er lett og behagelig å påføre. Ideell i
kampen mot store porer og ujevn hud.
kr. 459,-
www_prime-time-brightening-foundation-primer

 

Primer til øyne:

Babor Age ID Lip & Eye Primer

En multifunksjonell primer til øyne og lepper, dekker ujevnheter og rødhet slik at fargen på skygge og leppestift kommer til sin rette. Konsistensen fyller linjer og får produktet du bruker over til å sitte lenger.
Kr. 195,-

 

aid-lip-eye-primer-cmyk-300

glo minerals Lid Primer

Forhindrer olje fra å trekke inn i øyeskyggen, noe som gir en sterkere farge og lengre varighet av påføringen.
Veil uts pris
kr:  325,-
lid-primer-_small

 

glo minerals Under Eye Primer

En anti-aging Under Eye Primer, som minimerer synligheten av fine linjer ved å fylle dem inn. Lysreflekterende pigmenter skjuler også synligheten av linjer og mørke partier under øynene.
Tips! Kan også brukes rundt leppene for å minimere synligheten av «kysserynker».
Veil uts pris kr:  335,-

 

under-eye-primer_2011_w_swatch_small