Botox (botuliniumtoxin) har eksistert i mange år! Jeg har testet dette i forskjellige områder, stort sett med svært heldig effekt. Men noen ganger kan man oppleve at botox ikke virker slik du er vant til at den skal virke. Jeg forstår at dette handler mye om at sprøyten settes riktig, men kan det være mer som spiller inn? Jeg har intervjuet Dr. Dr. Stein Tveten og Christine Tomelthy Storstrøm på Aesthetic Clinic. De forteller at dette kan påvirke effekten av botox:

fullsizerender

For liten mengde botox

Leverandørene har egne anbefalte doser på behandlingene, men det er vel så viktig at terapeuten gjør individuelle tilpasninger ettersom noen kan ha en litt sterkere eller svakere muskel. Ingen er 100 % like, og behandlerens kompetanse og erfaring er ofte avgjørende for et optimalt og naturlig resultat.
Vi hører også om at BTX produktet være blandet ut for mye, som både kan gi en dårligere effekt og større spredning. Dette er spesielt vanlig der prisen er langt under normalen.

Presisjon

BTX produktet kan være injisert på feil sted eller feil dybde i muskelen.
Nok en gang er behandlerens kompetanse, anatomiforståelse og erfaring avgjørende. Det minste en injeksjonsterapeut bør gjøre er å utføre en mimikktest før behandlingen starter, for å se nøyaktig hvor det skal stikkes.
Standard punkter eller en titt på YOU TUBE holder ikke i lengden.

 

Kan man bli immun mot botuliniumtoxin?

Svaret er NEI.
Det har vel og merke på verdensbasis blitt innrapportert en del caser (10-15 stk) hvor behandler har konkludert med at kunden må ha blitt «immun», men når uavhengige fagpersoner har undersøkt disse rapportene har dokumentasjonen vært altfor dårlig til å bekrefte dette.

 

img_5294                      img_5510

Første bilde viser Botox satt feil i kråketær, på andre bildet er det gjort rett.

 

Langvarig resultat

Resultater fra vitenskapelige studier med botulinium toxin brukt mot rynker tyder imidlertid på at effekten varer lenger etter hver ny behandling.
Sannsynligvis beror dette på at muskelen som er blitt behandlet etter hvert blir mindre aktiv og svakere, som resultat av at den ikke brukes.

Eksempler på feilbehandling:

Mer linjer utenfor øyne etter behandling:
Dette kan skje hvis botox settes for langt nede på kinnet, når du skal lamme kråketærne. Da kan det se ut som om du får mer linjer under øynene.
Tyngre øyelokk etter behandling: Har du tunge øyelokk må du være forsiktig med botox i pannen! Ofte bør du unngå det helt. Botox her vil føre til at huden faller ned over øynene, hvilket er svært ubehagelig og lite flatterende.
Sliter du med poser under øynene bør du være forsiktig med botox helt inntil øyet. Redusert muskelkontraksjon gir dårlig sirkulasjon og mer hovenhet.

Hvor skal du kjøpe injeksjonsbehandlinger?
Heldigvis er trenden nå slik at vi vil se mest mulig naturlig ut etter injeksjoner. Dette krever enda mer av en terapeut og det er særdeles viktig at du ikke kjøper slike behandlinger på tilbud. Du betaler for godkjent utstyr, riktig injeksjonsmengde, erfaring og dermed god kvalitet. Gjør en grundig bakgrunnssjekk. Se etter kvalitet, hvor lenge har personen jobbet med dette? Kurses de jevnlig? Be om å få se bilder.

Mesotherapy. Beautiful woman gets an injection in her face.

Mesotherapy. Beautiful woman gets an injection in her face.

Min konklusjon:

Vi hudterapeuter er opplært til å trene musklene i ansiktet, så vel som i resten av kroppen. Det betyr ikke at det trosser vår kunnskap å hemme en alt for fungerende muskel. Vi vil derimot ikke at du skal lamme hele ansiktet, det er jeg sikker på ikke vil gi et pent resultat på sikt. Mindre bevegelse i 1-2 områder (ikke 0 bevegelse) gjør underverker for selvfølelsen, hvis du plages av dine linjer. Husk likevel at det er viktig å ta vare på huden med gode hudpleieprodukter og behandlinger. Mindre linjer hjelper lite hvis huden generelt er gusten.