Er du en av de som sliter med dårlig samvittighet når du drikker flere kopper kaffe i løpet av dagen? Ikke gjør det! Det viser seg at å drikke kaffe regelmessig faktisk kan forebygge hudaldring. Første gang jeg hørte dette var jeg på et seminar med flere gode venner som sverger til grønn te, og grønn mat. Jeg forsøkte nesten å skjule min morgenkaffe, som jeg er helt avhengig av for å våkne hver morgen. 10 min inn i seminaret fikk jeg så vite at jeg var vel så sunn som de med grønn te. Jippi!! Her skal du få vite hvorfor.

Portrait of two pretty colleagues having tea and chatting with each other

Kaffe inneholder antioksidanter, spesielt polyphenol. Antioksidanter bekjemper frie radikaler, som er kjent for å lage skade i kroppen og til og med kan føre til sykdom. Frie radikaler bryter også ned huden raskere og hudaldring opptrer tidligere enn nødvendig.
Kaffe har lenge hatt rykte på seg for å være usunt, nå viser forskning at kaffe faktisk er den største kilden til antioksidanter i den vestlige verdens diett.

Hva gjør egentlig kaffe med huden?

Frie radikaler angriper våre hudceller, som skades og dermed fører til tidlig hudaldring i form av fine linjer, rynker og pigmentering. Antioksidantene vil stadig sørge for et eget forsvar i huden slik at ikke de frie radikalene kan gjøre like stor skade. Antioksidanter bør brukes på huden, i form av serum eller krem. De vil også reparere allerede eksisterende skade.
Alle antioksidanter er også antiinflammatoriske, det vil si at de roer irritasjon i huden.  Kronisk inflammasjon i huden gir skade på huden og tidlig hudaldring.
Antioksidanter har lenge vært kjent som en viktig kilde til sunn kropp og hud. Ved siden av å tilføre antioksidanter hevdes kaffe også å ha andre helsemessige fordeler; som å forebygge hjertesykdom og til og med noen former for kreft. Det er viktig å vite at det er snakk om sort kaffe, ikke kaffedrikker med store mengder tilsatt fett og sukker, sirup og topping. Dette blir ikke lenger sunn kaffe. Forskningen bygger på et gjennomsnitt av 3 kopper sort kaffe daglig.

Sack with coffee bean

Kilder til antioksidanter:

Vår største kilde til frie radikaler er solen, det er derfor viktig å beskytte seg mot denne ved hjelp av SPF.
Antioksidanter tilsettes hudpleieprodukter. Vær sikker på at du vet hva du kjøper. En del ingredienser må stabiliseres i produktet for at det skal ha effekt på huden i det hele tatt. Kjente antioksidanter i hudpleieprodukter er Vitamin C og E, grønn te og resveratrol Spør din hudterapeut om råd.
En annen kilde til antioksidanter er selvfølgelig å spise de. Her kommer kaffe inn som en god kilde til antioksidanter. I tillegg finnes antioksidanter i grønnsaker, frukt og bær er kjente antioksidantkilder. Spesielt mye finner du i søtpotet, papaya, gulrøtter, brokkoli, nyper, paprika, blomkål, blåbær, epler og tomater.

Cup of coffee with heart symbol isolated on white background

Kaffe i hudpleieprodukter

Kaffe har lenge vært brukt som ingrediens i hudpleieprodukter. Best antioksidanteffekt får du av å drikke kaffe, mens den har forskjellig effekt påført huden:
Kaffekorn kan fungere som god skrubb på kroppen. Kaffe har samme pH som huden og vil dermed ikke virke uttørkende i hudpleieprodukter.
Coffein har en drenerende og fettforbrennende effekt og er dermed med god effekt brukt i drenerende øyenprodukter, for å fjerne hovne og mørke ringer under øynene.
Kaffe har også vist god effekt i cellulittprodukter grunnet den drenerende og fettforbrennende effekt.
Forskiningen har faktisk vist at de som drikker ca 3 kopper sort kaffe daglig har færre aldersflekker og pigmentering. De viser også færre tilfeller av forstadier til hudkreft. Min konklusjon blir dermed at alle gode kilder til daglig inntak av antioksidanter bør opprettholdes.

 

Drikk din kaffe med god samvittighet!