De fleste opplever endringer i huden som tenåringer. Dette skyldes stort sett hormonelle endringer, men kan også være relatert til mat eller trening. Uansett er det på tide å innføre en enkel hudpleierutine. Studenter er også ofte i en periode i livet hvor huden ikke helt spiller på lag med deg. Stress, hormoner og dårlige matvaner gjør utslag på huden. Felles for begge disse gruppene er at  de ikke har råd til dyre hudpleieprodukter. Samtidig bør de absolutt bruke gode ingredienser på huden slik at den ikke blir verre.

Portrait of a smiling redhair woman with wadding looking at her reflection in mirror

Valg av hudpleieprodukter

Det trenger ikke bli omfattende eller dyrt, men du kan heller ikke stole på at produktene din mamma bruker er bra for din hud. De er mest sannsynlig alt for aktive eller tunge og kan i verste tilfelle føre til en eskalering av dine hudproblemer.

 

Hva er riktig pleie av tenåringshuden?

SPF:

Jeg vet du er minst interessert i å høre om dette, men dette er faktisk det viktigste du kan gjøre for god hudhelse i alle aldere. Ikke bare vil du forebygge hudkreft, men du vil også forebygge tidlig hudaldring BIG TIME! Solen er 90% av årsaken til tidlige rynker og pigmentflekker. Dette tenker du helt sikkert ikke på nå, men jeg kan love deg at du vil være SÅ glad for å ta hensyn til dette når du blir litt eldre. Bruk minst SPF 15 i solen og gjerne en dagkrem tilpasset din hud med innhold av samme SPF, året rundt.

 

Bytt ut såpestykket!

Såpestykket du vasker hendene med er alt for aggressivt mot huden i ansiktet. Dette skaper irritasjon som igjen fører til mer akne. Gå over til en rens til ansiktet. Gjerne med innhold av salisylsyre eller andre ingredienser som er effektive mot akne. En gelebasert rens foretrekkes ofte da den etterlater huden med en veldig ren følelse. Bruk denne rensen morgen og kveld! På kvelden fjerner du makeup, forurensing og avfallsstoffer som huden skiller ut. På morgenen fjerne du avfallsstoffer huden renser ut når du sover. Slikt skal ikke ligge på huden, da dette vil irritere og tette porene og dermed gi mer akne.

Fuktighet!

Smiling attractive young woman showing skincare cream over white background

Bruk alltid en fuktighetskrem! All hud trenger fuktighet, selv akne hud. Det den ikke trenger er fett. Får den ikke fuktighet vil den signalisere til underhuden at det er tørt på overflaten og underhuden vil dermed produsere mer talg (det er dette som smører huden). Talget fører til mer akne for deg som plages av dette. Velg en lett fuktighetskrem. Gjerne en som er beregnet til blandingshud eller akne, slik at den behandler denne tilstanden i tillegg. Kremen kan gjerne også virke mattende.

 

Peeling og maske

Bruk peeling og maske ukentlig! Peelingen fjerner døde hudceller fra hudoverflaten. Disse har en tendens til å bli liggende og tette porene, hvilket gir mer akne. Fjerner man disse ukentlig vil du dempe fremtidige akneutbrudd, samtidig som produktene du bruker virker bedre. Du kan velge en dyptrensende maske, til bruk etter peelingen. Denne vil rense i dybden, klargjøre porene og fjerne overskuddstalg fra hudoverflaten.

 

Hva er årsaken til at du får akne?

Hormoner er ofte årsak til akne hos ungdom. Men det trenger ikke være eneste årsak. Det kan også skyldes kosthold, trening/mangel på trening, genetikk, stress. Vi vet at akne blir verre av visse typer mat, men dette er svært individuelt. Om blir verre av fet mat, sukker, krydder eller noe annet må du nesten forsøke å finne ut av selv. Genetikk spiller en rolle, dessverre. Har mor eller far slitt med akne er det større sjanse for at du også vil gjøre dette. Trener du for mye eller for lite? Selv stress påvirker huden. Og hvem stresser ikke med å finne ut av hvorfor og hvordan behandle? Bruk tid og finn din måte å holde din akne i sjakk på. Det samme virker ikke for alle.

beauty, people, skincare and health concept - young woman squeezing pimple on her face

Er punktbehandling en ide?

Å bruke et veldig uttørkende produkt på utbrudd kan være en ide. Det aller viktigste er likevel at du renser og smører huden i hele ansiktet riktig. Hvis du likevel velger å teste et produkt til punktbehandling er det svært viktig at du bruker dette riktig; kun direkte på kvisen, ikke på hele området rundt kvisen. Ved riktig bruk kan kvisen tørke ut og forsvinne raskere. Ved feil bruk vil det føre til mer akne på sikt. Stopp behandlingen med dette produktet så raskt du kjenner at kvisen er på vei tilbake! Hvis du fortsetter kan talget kapsle seg inn og ikke forsvinne på lang tid.

 

Få hjelp!

Min mamma visste ingenting om akne. Hvis din mor vet like lite vil jeg anbefale å skaffe hjelp fra en ekspert. Oppsøk en hudterapeut. Fortell om ditt problem slik at hun kan legge frem et forslag til løsning som passer både din lommebok og ditt ønske om bruk av tid. Da unngår du å gå i produktfeller som lover hjelp «over natten», men som i stedet gir deg mer alvorlige problemer som ikke like lett lar seg fjerne. Forsøker du dette en stund helt uten hjelp og du sliter med cyster som er vonde? Da må du oppsøke en hudlege som kan gi deg reseptbelagt behandling.

 

Viktig å vite:bright closeup portrait picture of beautiful teenage girl

Sliter du med akne er det viktig å vite at du ikke er alene! Jeg vet dette ikke hjelper stort. Jeg slet selv med alvorlig akne da jeg var tenåring og dette kan virkelig være en psykisk påkjenning. Ha likevel i bakhodet at de fleste tenåringer sliter med dette i en eller annen form. Og en dag vil dette være kun et vagt minne, selv om akkurat det virker utrolig nå.

 

Og sist, men ikke minst: har du høy talgproduksjon vil du ikke like raskt få rynker. Dette virker nok ikke særlig oppløftende som ungdom, men jeg lover at du vil sette pris på det etter hvert.

 

Ikke la akne ødelegge din tenåringstid! Få hjelp!