Er du sikker på at du vet hvordan du skal bruke parfyme? Er du sikker på at du ikke er en av de som «stinker» når du selv tror du har brukt parfymen riktig? Uansett om duften er god eller vond kan du likevel gjøre det til en ubehagelig opplevelse for de rundt deg. Det handler ogte o å bruke for mye parfyme, men kan også påvirkes av om duften i det hele tatt passer din kjemi, eller omgivelsene. Noen ganger kan dette bli så komplisert at vi velger å ikke bruke parfyme i det hele tatt. La meg gi deg noen tips i riktig retning:

White bottle of wedding parfume with costume jewelry

Lytt til de som kan det!

Parfymen er bygget om på en sofistikert måte. Sett deg inn i toppnoter og bunnnoter, slik at du skjønner hvordan en parfyme virker. Det vil gjøre det enklere for deg å velge duft som passer din kjemi og dine ønsker.
Det kan være smart å tenke på hvor du skal, før du tar på parfyme. Skal du på kontoret er det mest passende å benytte en diskret duft. Mange reagerer på sterke dufter og dette bør du ta hensyn til i kontorlokaler hvor flere sitter sammen hele dagen. Husk også på at om de andre ikke liker duften, kan de få negative følelser for den som bærer det og ikke bare for selve duften. Skal du på fest kan du være med vågal, både i valg av duft og av hensyn til mengde du påfører. Et unntak fra denne regelen er at om du skal på restaurant eller teater, hvor du sitter sammen flere mennsker, bør du velge diskret igjen. Duften skal ikke kjempe om oppmerksomhet med duften av god mat eller ødelegge en opplevelse som folk bestaler penger for. Duft skal ikke være til besvær!

 

img_5338Gjør som de franske kvinnene

Frankrike har gjort parfymer til en kunstform og franske kvinner er oppvokst med denne forståelsen for bruk av dufter. De er svært nøye med å velge duft etter hvilke aktiviteter de skal bedrive.  Vil de fremstå som energiske? Sporty? Forførende eller romantisk, eller kanskje seriøs? De har dufter til enhver anledning og velger med omhu.

 

Påfør på ukjente steder

Vi har lært at påføring av parfyme skal skje på håndleddene eller bak ørene. Dette er faktisk ikke nødvendigvis det beste. Parfyme påført på håndleddet trenger ikke nødvendigvis komme til sin rett, da hudens pH i dette området er surere. Samtidig kan duften ta med seg lukt fra klokkereimer og smykker du bærer i samme område.
Området bak øret er ofte et område med høyere talgproduksjon. Dette vil forstyrre duftnoten. For oss fra vesten, som bruker mye melk i matlaging, er dette også området hvor melkeduften fordamper. Dette er svært lite sexy blandet med parfyme. Hvis du absolutt må bruke parfyme i dette området bør du før påføring gå over området med en bommul fuktet i alkohol som fjerner eksisterende (melke-)duft.
Områder du kan spraye for å løfte parfymen positivt er: bryst, mage og baksiden av knærne. Dette er områder som trygger duften og ikke endrer den til noe du ikke har ønsket.

 

Spray gjerne på klærne, forsiktig.

Opplever du at parfymen du elsker ikke passer din kjemi? Eller at den ikke sitter godt nok? Da bør du prøve å spraye parfymen på dine klær i stedet for på huden. Duften vil da ikke blande seg med dine kjemiske dufter. I tillegg vil duften utvikle seg saktere, da klærne ikke har temperatur. Dette fører jo til at duften varer lenger.
Vær imidlertid oppmerksom på at du ikke sprayer på silke eller perler, av redsel for å forringe materialet. Du bør også gjøre en spraytest på et usynlig sted på antrekket slik at du kan se om parfymen setter flekker.

 

Vær oppmerksom på:

Det er et par ting du alltid bør ha i bakhodet når du bruker parfyme:
Sørg for at du ikke er en av de som bruker for mye parfyme! Dette kan bl.a. skje ved mangeårig bruk av samme duft. Det kan også være andre årsaker til at du selv ikke kjenner duften like godt som andre. Et områder som sprayes en gang er mer enn nok.
Det kan til og med være at parfymen er utgått på dato. Dette skjer jo ikke over natten, men duftens utvikling og opprinnelige mening kan forringes av feil oppbevaring.

img_5336

Alternativer til parfyme

Er du ikke tilhenger av parfyme eller cologne? Eller du er kanskje allergisk? Da kan du prøve deodorantspray med duft, bodylotion med duft eller en aromatisk olje som i tillegg har effekt på sansene.
Lykke til!