De som sliter med acne får stadig gode råd om hva de bør gjøre med huden sin: ikke sminke seg, sole seg mer eller vaske seg mer. Tips som ofte er helt ubrukelig og i noen tilfeller faktisk kan gjøre tilstanden verre. La oss se på et par av disse mytene:

beauty, people, skincare and health concept - young woman squeezing pimple on her face

Myte: Solarium vil gjøre huden din bedre.

Dette er et av de mest brukte tipsene når det kommer til behandling av acne. Sol deg masse, og gjerne helt uten SPF! Hvorfor har dette blitt et tips folk tror er effektivt? Jo, det er nok fordi noen opplever å bli bedre etter en dag eller to i solen.  Dette er den kortsiktige effekten av at immunsystemet undertrykkes, hvilket skjer i solen. Det betyr, kortsiktig, at både rødhet og inflammasjon minskes og at huden oppleves bedre en kort stund.
Men hva er den langsiktige effekten av et undertrykket immunsystem? Jo, det er nettopp det motsatte. Et immunsystem som ikke virker vil ikke like effektivt balansere acne og etter en stund i solen vil du oppleve å bli verre. Enten under solferien, eller en stund etterpå. I tillegg vil overdreven soling, uten SPF, gi deg både pigmentflekker og tidligere linjer enn nødvendig, i verste tilfelle fører det til hudkreft.

 

Myte: Bading i klorin vil gjøre fet hud bedre.

Her gjelder omtrent det samme som over. Klorin tørker ut huden. Etter en dukkert vil det virke som om huden er «renere» fordi den er mer tørr. Vi vet at tørr hud sender signaler om mer smøring til underhuden. Denne smøringen er talg. På sikt vil derfor bading i klorin føre til økt talgproduksjon.

Beautiful woman with purifying facial mask keeping her palms by her face

Myte: Du må skrubbe huden for å kvitte deg med acne.

Teorien bak denne myten er at acne forårsakes av møkkete hud og at du derfor bør skrubbe vekk møkka for å gjøre huden bedre. Dette kan ikke bli mer feil! Acne dannes ved opphoping av døde hudceller, overproduksjon av talg og acnebakterien. Det er viktig å rense en slik hud to ganger daglig, men overdreven rensing og skrubbing gir deg irritasjon og tørrhet. Det finnes ingen som renser huden bedre enn de som har acne, så her er det ikke snakk om «uren hud»! Aggressiv skrubbing vil gi deg økt talgproduksjon. Irritasjon vil produsere mer beskyttelse i form av døde hudceller. Dette vil dermed bare gi deg større problemer med slik hud.

 

Myte: Tannkrem tørker ut acne

Tannkrem inneholder en ingrediens som heter Triclosan, som virker uttørkende. Denne vil oppleves som effektiv på acne. Tannkrem inneholder derimot også en del andre ingredienser som er ment til bruk i munnen, ikke på huden.  På sikt vil tannkrem virker for uttørkende på huden, det kan til og med føre til avskalling. Tannkrem vil være irriterende og dermed også føre til økt talgproduksjon og flere døde hudceller på hudoverflaten.

Close-up beautiful woman applying moisturizer cosmetic cream on face on light background

Myte: Du bør ikke bruke makeup om du har acne

De som opplever acne er alltid redd for at ting de putter på huden kan gjøre tilstanden verre. Derfor konkluderer mange med at du ikke bør bruke makeup. Dette er ikke riktig! Makeup som dekker utbruddene vil kanskje få deg gjennom en vanskelig periode uten at det stresser deg mer enn nødvendig og går ut over din selvfølelse. Sørg bare for at du bruker makeup som merkes med «oljefri», «tetter ikke porene» eller «ikke-kommedogen». Det finnes til og med makeup som virker såpass helende og reparerende at det kan hjelpe denne huden. Du må selvfølgelig sørge for å vaske denne makeupen bort hver kveld!