Det finnes en rekke myter om pleie av huden, alt fra hvor skadelig solen er til hvor mye vann du bør drikke for å holde huden sunn. Her går jeg gjennom de mytene jeg hører oftest, og forklarer hvorfor disse ikke stemmer:

Facial mask on beautiful face, closeup portrait on female with perfect skin, woman taking care, spa health and beauty treatment

Myte: Du må skrubbe huden for å kvitte deg med sorte prikker.

Mage er av den oppfatning at huden ikke blir ren om den ikke skrubbes, renses med sterke renseprodukter og børster. Huden føles nok ren etter en slik behandling og mange tror til og med dette må til for å bli kvitt sorte prikker.

Peeling fjerne ikke sorte prikker og selv om huden føles helt ren etterpå kan noen peelinger være for sterk for din hud og dermed føre til mer talg og flere døde hudceller. På sikt vil huden se mindre fresh ut. Husk at når huden din er rosa og «superren» etter en tøff peeling har du ofte gjort mer skade enn godt for huden. Du har sannsynligvis også fjerner hudens egen beskyttelse som gjør den mer mottagelig for irritanter utenfra.

Hva gjør du i stedet?
Hvis du ønsker å bli kvitt sorte prikker kan du forsøke å bruke en rens, lotion eller serum som inneholder salisylsyre. Dette vil løsne de sorte prikkene slik at de lettere kan fjerner, og talget vil flyte normalt gjennom porene slik det skal. Du kan også teste retinol mot sorte prikker. Dette får du i lav konsentrasjon i hudpleieklinikker, det er ofte nok i denne sammenheng.

Solarium ready for use

Myte: Det er lurt å bruke solarium før du skal på solferie.

Det finnes ingen sunn brunfarge! Brunfargen vil ikke beskytte deg mot verken solbrenthet eller hudkreft. Bruk av solarium er tett linket til den økende tendensen til ondartet hudkreft. Vi ser faktisk en økning av dette problemet blant kvinner mellom 15 og 29, som bruker solarium fast. Noen steder annonseres solarium som trygt fordi UVB strålene filtreres bort. Dette er ikke sant, da UVA strålene penetrerer dypt og like gjerne kan føre til både hudaldring og hudkreft.

Hva gjør du i stedet?
Bruk SPF! Hvis du synes brunfargen kommer litt tregt kan du bruke selvbruning i en overgangsperiode.

 

Refreshing drink on a white background

Myte: Vann kurerer tørr hud.

Tørr hud er ubehagelig; den kan være stram, flasse og vanskelig å legge make-up på. Det er likevel ikke mulig å gjøre store endringer på huden ved å drikke vann. Det er viktig å drikke nok vann for at kroppen ikke skal bli dehydrert og for å hjelpe den med å rense ut avfallsstoffer. Det gjør likevel svært liten forskjell på huden om du øker vanninntaket utover anbefalt inntak.

Hva skal du gjøre i stedet?
For å oppnå en god fuktighetsbalanse må du bruke riktige hudpleieprodukter som tar vare på hudbarrieren, bevarer og tilfører fuktighet. En hudbarriere som fungerer skal beskytte deg for et stort fuktighetstap, samtidig som den slipper pleiende ingredienser inn i huden. Den kan også være en fordel å redusere antall soltimer og røyking, som begge deler tørker ut huden. En mild peeling som fjerner døde hudceller vil hjelpe de pleiende ingrediensene bedre inn i huden. Det finnes gode fuktighetsgivende serum og kremer, tilpasset din hud. Får råd av en hudterapeut.

cosmetics, health and beauty concept - beautiful woman applying cream on her skin

Myte: Jo sterkere hudpleieprodukter, desto mer effekt.

De fleste tror faktisk på denne myten, men den er så langt fra virkeligheten! Den beste hudpleien du kan gi din hud er å finne nøyaktig den styrken og de ingrediensene din hud trenger. Bruker du for sterke produkter kan det kanskje føles effektivt og bra i noen dager, men på sikt vil huden bli irritert. Irritasjon fører til et huden beskyter seg ved å danne mer talg og mer døde hudceller. Absolutt det motsatte av det vi ønsker, uansett hvilket problem du jobber med.

Hva gjør du i stedet?
Aller helst bør du gå til en hudterapeut som kan analysere din hud, for å finne ut hva du trenger. Der får du også hjelp til å lese ingredienser, slik at du kan sette sammen produkter som blir akkurat passe effektive for din hud. Skal du kjøpe produkter et annet sted anbefaler jeg å google både produkter og ingredienser slik at du ikke kaster bort penger på markedsføring i stedet for ingredienser. Sørg for at du vet hva du kjøper, ikke kjøp hudpleie på impuls.

happiness and people concept - face of happy young woman

Myte: Naturlige ingredienser er alltid best.

Å bruke ordet «naturlig» på hudpeleiprodukter har regler for regulering, det kan brukes uansett mengde og innhold så lenge produktet er fra naturen. Noen naturlige ingredienser vil vi over hodet ikke bruke på huden, noen er faktisk farlige å bruke. Andre naturlig ingredienser er kjent for å irritere huden og virker allergifremkallende. Skal du bruke naturlig hudpleie må du gjøre en grundig undersøkelse av serien du velger ut, samt dens innhold av ingredienser. I tillegg er det greit å undersøke at produktet du velger virkelig er så naturlig som du ønsker.
Det finnes mange gode grunner til å bruke økologisk produkter, de er bl.a. mer miljøvennlige. Du er bare nødt til å finne ut hvor økologiske, eller hvor naturlige, produktene er. Slik at du vet at du får det du er ute etter. De gode økologiske hudpleieseriene bruker ikke potensielt irriterende eller allergifremkallende ingredienser, mer siden dette fremdeles er en trendy tendens finnes det mange fallgruver.

Hva gjør du i stedet?
Økologiske/naturlige produkter er sertifisert. Se etter sertifisering på forpakningene, finner du den ikke bør du lete etter et annet produkt.