Botox (Botulinumtoksin) har eksistert lenge nok til å få flere tilhengere enn motstandere. Jeg har aldri vært blant de første som kaster med på slike trender. Når noe er nytt har behandlerne fremdeles en del å lære, både om teknikker, reaksjoner, fare og resultater. Jeg vil ikke være prøvekanin. I løpet av årene hvor tilbudet har eksistert i Norge ser vi en stor endring i teknikker og resultater. Men botox har eksistert så lenge nå, at vi vet nok til å være trygge. Heldigvis er vi snart ferdig med lepper som «lever sitt eget liv» en god del foran resten av ansiktet og «døde» ansikter. Nå skal resultatet se naturlig ut. Nettopp derfor er det langt flere som benytter disse behandlingene enn vi kan se.

Mesotherapy. Beautiful woman gets an injection in her face.

Jeg har testet botox flere ganger i løpet av årene tilbudet har eksistert i Norge. Jeg har bare gode erfaringer, men innrømmer at jeg har fått bedre effekt noen av gangene. Derfor er det interessant å sette seg litt dypere inn i dette.
I tillegg er det utrolig gøy å bli analysert av noen som virkelig kan lese min mimikk og fortelle hva jeg kan gjøre og hva jeg absolutt ikke burde gjøre. For det er jo slik at vi ikke vil se like ut alle sammen. Vi vil fremdeles ha vår egen mimikk, selv om vi ønsker å slette noen linjer for en stund.

 

Dette bør du vite:

Hva er Botox/Botulinumtoksin ?

Botuliniumtoksin A er et bakterielt protein som forekommer naturlig. I kosmetisk øyemed benyttes botuliniumtoksin A til å glatte ut rynker. Små doser av dette stoffet injiseres rett under huden med en tynn nål, i muskelen som behandles for å redusere rynkene. Det blokkerer nerveimpulsen spesifikt, slik at musklene som er ansvarlige for sammentrekningene som forårsaker rynkene, slapper av. Andre nervefunksjoner, som berøringssansen i huden, påvirkes ikke. Dette glatter effektivt ut dype furer og rynker, og forebygger også dannelsen av nye rynker. Behandlingen er enkel, effektiv og smertefri.

Hvordan foregår selve behandlingen?

Selve behandlingen tar ca. 10 til 20 minutter. Prosedyren forårsaker minimalt med ubehag, og du kan gjenoppta normale aktiviteter svært snart etter behandlingen. Et godt resultatet avhenger av at man injiserer akkurat riktige mengden på riktig sted, og at behandler er flink til å forstå og lese ansiktsanatomi. Det stilles med andre ord store krav til kompetanse og erfaring hos den som skal utføre behandlingen. Størstedelen av all botuliniumtoksin A som brukes i Norge blir brukt på medisinske tilstander, som anspent kjeve, kjevelåsninger, migrene, muskelspasmer ved celebral parese, hyperhidrose etc.

Mesotherapy. Beautiful woman gets an injection in her face.

Hvilke områder eller rynker kan vi behandle?

Sinnarynke Panne Øyenbrynsløft Rynker rundt øynene Rynker på nesen Reduksjon av tannkjøttsmil (gummysmile) Sur munn Røykelinjer over munn Anspent kjeve/ tanngnisning Migrene Overdreven svette i armhuler

Hvor lenge varer effekten av behandlingen?

Den første effekten av en behandling begynner normalt å synes innen 2 til 3 dager, og full effekt etter 1 til 2 uker. Effekten av injeksjonene er alltid midlertidig. I sinnarynken, panne og kråketær varer effekten vanligvis i omtrent 3-5 måneder, noen ganger mer. Andre indikasjoner som overdreven svettebehandling i armhuler kan ha en effekt opptil 9 måneder. Neste behandling er avhengig av hvor lenge effekten varer hos hver enkelt pasient. Det er viktig at en ikke gjentar behandlingen hyppigere enn hver 3. måned.

Kan alle behandles med botuliniumtoksin?

Alle kan i utgangspunktet behandles med botuliniumtoksin, men følgende behandles ikke: Gravide og ammende, eller de med en hudinfeksjon i det planlagte behandlingsområdet. Før enhver behandling med botuliniumtoksin skal det alltid gjennomføres en konsultasjon. Her vil man gå gjennom informasjon og behandlingsskjema, selve behandlingen og tiden etterpå.

The doctor is injecting a botox with an needle into lips of the patient against the white background.

Hva er risikoen og bivirkningene forbundet med botuliniumtoksin?

Du bør informere behandleren din hvis du opplever bivirkninger. Bivirkninger som observeres etter behandling med botuliniumtoksin A for denne indikasjonen fører hovedsakelig til reaksjoner på injeksjonsstedet, som smerter, ubehag, stikking eller bloduttredelser. Det er også mulig at du får hodepine. I sjeldnere tilfeller kan effekten av botuliniumtoksin spre seg til uønskede muskler rundt bekymringslinjene, og dermed føre til forbigående tunge øvre øyelokk, trette øyne, hovne øyelokk, rennende øyne, tørre øyne eller rykninger i musklene rundt øyet. I sjeldne tilfeller kan det oppstå synsforstyrrelser, uklart syn, dobbeltsyn eller øyebevegelseslidelser. Svimmelhet, kløe eller utslett, samt allergiske reaksjoner er mindre vanlige bivirkninger. Vanligvis oppstår disse bivirkningene i løpet av den første uken etter injeksjonene. De varer normalt ikke lenge, og har mild til moderat alvorlighetsgrad. Risikoen for potensielt farlige bivirkninger er svært lav, men kan øke hos pasienter med svelgeforstyrrelser, visse nevromuskulære lidelser, eksisterende lungeproblemer eller hos pasienter som behandles med legemidler som kan forsterke effekten av botuliniumtoksin. Det er viktig at du informerer behandler hvis du lider eller har lidt av noen sykdommer, eller dersom du behandles med legemidler. Følgende bivirkninger er spesielt viktige, og du må oppsøke lege umiddelbart dersom du legger merke til dem:
  • Dersom du har problemer med å puste, svelge eller snakke.
  • Dersom ansiktet ditt hovner opp eller huden blir rød og du får kløende, hovne utslett.
Dersom du oppsøker andre spesialister av andre årsaker, må du informere dem om behandlingen med botuliniumtoksin. Informasjonsheftet i pakningen med legemiddelet forteller mer om de mulige bivirkningene. Rådfør deg med din lege dersom du har spørsmål eller er usikker på noe.

Gjør det vondt?

Stikkene ved behandlingene er små og ubetydelige. Noen synes at det kjennes ut som myggstikk eller at det kan svi litt.

Er det noe jeg som kunde skal tenke på etter behandling med Botox/Azzalure?

Du bør unngå å massere det behandlede området, ettersom massasje kan spre Azzalure/Botulinumtoksin til nærliggende nerveender/muskler, som derved kan inaktiveres for en tid. Et godt tips er å bruke de aktuelle musklene så mye som mulig de første 3 til 4 timene etter behandlingen. Dette øker absorbsjonen av Azzalure/Botulinumtoksin og effekten av behandlingen.

Botox - Age and beauty; a doctor is doing the injection

NB!

Jeg vil i tillegg oppmuntre alle til å ikke kjøpe slike behandlinger på salg!  Både innhold og sprøyter koster. Og en erfaren terapeut kurers kontinuerlig for å holde teknikker og kunnskap oppdatert. Dette koster. Jeg ville være skeptisk om jeg kunne få det ti halv pris!