Er du bevist på hvilken olje du velger til matlagingen? Bruker du forskjelige oljer avhengigi av hva du skal bruke? Mange kjøper nok oljer uten helt å vite hva disse kan gjøre med kroppen og hvordan de skal brukes. Jeg er IKKE kokk, men jeg kan fortelle deg hvilken effekt disse har på kroppen din:

bottle of sunflower oil isolated on white background

Kort oppsummering av fettsyrene:

Mettet fett øker kolesteroltallet og i store mengder får den kroppscellene til å fungere dårligere.
Enumettet fett er bra for kretsløpet og forebygger hjerte- og karsykdommer. Mye enumettet fett øker det gode HDL-kolesterolet og minsker det skadelige LDL-kolesterolet.
Flerumettet fett er f.eks. omega-3 og -6. Ikke all flerumettet fett er like sunt, men omega-3 rike oljer er topp. De beskytter mot inflammasjon og en lumsk betennelsestilstand som kan føre til både blodpropp og kreft.

 

Så over til oljene:

Kokosolje

Bekjemper virus!
Inneholder fettsyren laurinsyre som bekjemper virus i kroppen. Hvis tarmsystemet reagerer på en matvare reparerer laurinsyren skadene i tarmsystemet. Den reparerer både langvarig og kortvarig skade. Kokosoljen inneholder også kaprinsyre som medvirker i den samme prosessen.
Kokosoljen er veldig varmestabil og egner seg både til steking og baking, den kommer med kokossmak eller nøytral smak.

 

Riskliolje

Kolesterolsenkende!
Innholdet av oryzanol og tokotrenol blokkerer opptaket av kolesterol og senker dermed den totale mengde kolesterol og fett (triglyserid) i blodet. En bonus er at konsentrasjonen av HDL-kolesterolet i blodet øker. Oljen har også et høyt innhold av tokotrienol , som er et forstadie til E-vitamin, som i forskning har vist å senke det skadelige LDL-kolesterolet med hele 60%.
Riskliolje brukes hyppig til steking i Asia og er varmestabil slik at den er godt egnet til dette, den har en mild og nøytral smak.

 

Olive oil

Peanøttolje

Betennelsesdempende!
Denne er en jordnøttolje som har en hjertevennlig fettsyrefordeling med store mengder enumettet fett. Den inneholder E-vitamin som er en kraftig antioksidant, sammen med mange andre antioksidanter. Dette høye innholdet av antioksidanter viser at et jevnlig innhold av denne oljen kan dempe inflammasjoner og virke betennelsesdempende.
Oljen smaker peanøtt og egner seg derfor best til bakverk og dressinger.

 

Gresskarfrøolje

Bra for kretsløpet!
Inneholder plantesteroler som er gunstig for kretsløpet ved at de hemmer opptaket av kolesterol. Den har samtidig et høyt innhold av E- og A-vitamin som hindrer frie radikaler i å angripe cellene. Personer som spiser mye ferdigretter og kjøpedressinger bør holde seg unna denne oljen, da den inneholder stor mengde omega-6, som man får mer enn nok av i slik type ferdigmat. Oljen er ikke veldig varmestabil og har en kraftig smak, så den egner seg best til krydrede sauser og matbrød.

 

Rapsolje

Super for kretsløpet!
Denne er selve kretsløpsoljen! Det skyldes at den har en unik sammensetning av to ekstra sunne fettsyrer: Den enumettede fettsyren som er så populær i middelhavskjøkkenet og den andre er omega-3 fettsyren som er veldig antiinflammatorisk. Oljen beskytter mot sykdommer som alzheimer, gikt og betennelser i nervebanenen. Oljen egner seg best til salater, da den ikke er veldig varmestabil. Smaken er nøytral, til tider litt nøtteaktig.

 

Linfrøolje

Hands of young woman holding essential oil and fresh coneflowers

Omega-3 bombe!
Ingen oljer slår denne når det gjelder innhold av omega-3! Denne omega-3 varianten er ikke like kraftig som den du finner i fisk, men det er til gjengjeld ti ganger mer omega-3 i linfrøolje enn du finner i den feteste fisken. Oljen demper betennelse i kroppen og reduserer mengden triglyserider i blodet. Hjernecellene får tilført favorittbyggestenene slik at den holder seg skarp. Oljen er ikke varmestabil og egner seg best til dressinger og smoothier, den har en mild smak med en ettersmak som kan være litt stram.

 

Olivenolje

Middelhavshelse!
Dette er en super kilde til hjertevennlige fettsyrer og den kaldpressede jomfruoljen er proppfull av antioksidanter. Denne kombinasjonen er bra for hjertet og hjernen. Den styrker immunforsvaret. Den er også appetittregulerende og gjør deg bedre mett.
Oljen er ganske varmestabil og egner seg til alt bortsett fra hard steking. Den har en varierende smak, avhengig av sort. Alt fra nøytral til ganske aromatisk.

 

Sesamolje

Bra for diabetikere!
Inneholder store mengder enumettede fettsyrer og er dermed bra for kretsløpet. Effekten økes av innholdet av antioksidanten sesamol. Den senker blodtrykket og blodsukkeret hos personer med diabetes og dette mener forskerne skyldes at disse mikronæringsstoffene øker effekten av noen typer diabetesmedisin. Oljen er varmestabil og egner seg til baking og steking, den har en kraftig og intens smak. (Den europeiske varianten er mer dempet.)

 

avocado oil on a white background

Avokadoolje

Passer til alt!
Nesten to tredeler av oljen er av den enumettede typen, MUFA, som har en gunstig virkning på kretsløpet. Den kaldpressede oljen inneholder svært mye plantesteroler som holder kolesteroltallet nede. Og en ekstra bonus er at den inneholder mange typer antioksidanter som styrker immunforsvaret. Avokadooljen øker også opptaket av karotener fra salaten, så bruk den som dressing! Fin til steking av fisk og skalldyr. Har en litt nøtteaktig smak, som likevel ikke blir for dominerende.

 

Valnøttolje

Hjerte, immunforsvar og blodtrykk
Det høye innholdet av omega-3 fettsyrer styrker hjernecellene og holder kretsløpet sunt og sterkt. Kaldpressingen bevarer E-vitaminet i oljen som gjør den immunstyrkende. Det er også forsket på at oljen senker stressutløst blodtrykk. Daglig inntak kan også bedre og lindre eksem.
Oljen egner seg ikke til hard steking, men passer i salater og bakverk. Den har en kraftig nøttesmak.

 

Oljer du bør unngå:

Ikke kast bort kalorier på de oljene som primært inneholder omega-6 fettsyrer og få andre gode ingredienser. Forskerne mener vi får mer enn nok omega-6 og for mye har ikke kroppen godt av. Noen mener til og med at omega-6 har stikk motsatt effekt av de hjertevennlige omega-3 fettsyrene og dermed kan bidra til å skape mer betennelse i kroppen. Ingen vits å bruke disse oljene når det finnes så mange alternativer:
  • Druekjerneolje
  • Solsikkeolje
  • Maisolje
  • Tistelolej