Er du opptatt av å bevare hudens glød? Ikke stress om du får noen få linjer! En jevn hud signaliserer en sunn hud, og dermed en ung hud. Ung hud er lys, uten linjer og med en jevn hudtone. Ikke knallbrun, flekkete og linjete. Flere og flere sliter med pigmentflekker, så hva kan vi gjøre med denne ujevne hudtonen?

Beautiful woman with perfect skin

Hva er en pigmentflekk?

Det er melanocyttene i huden som produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er hud som beskytter seg mot skade.

Hvorfor får vi pigmentflekker?portrait of a beautiful red haired girl with freckles

Med økt alder eller ved overdrevet soling kan produksjonen og transporten av melanin i huden bli endret slik at flekker eller ujevnheter oppstår
Hormonell ubalanse (som ved graviditet eller bruk av p-piller) kan overstimulere pigmentcellene/melanocyttene slik at for mye pigment dannes. Man kan da få større områder som pigmenteres mer enn vanlig, spesielt i pannen og rundt øynene. Det er dette som kalles melasma.
Ved arr i huden kan man også få unormal fordeling av pigment som viser seg som flekker.

Hva er løsningen?

Løsningen ligger i å dempe produksjonen av pigment, lysne eksisterende flekker og forebygge mot nye ujevnheter i hudtonen.
Solbeskyttelse!
Forebygging av pigmentflekker gjøres med solfaktor. Høy faktor året rundt, gjerne i kombinasjon med hatt, gir den beste beskyttelsen. Det er lettere å forebygge mot disse uønskede flekkene enn å behandle de som allerede har oppstått. Er man først disponert for pigmentflekker må man nok være forsiktig med solen livet ut.
Dempe pigmentproduksjonen og redusere de flekkene som allerede har dukket opp.

Ingredienser som demper/bleker pigmentflekker:

  • Vitamin C (askorbinsyre): Vitamin C er den vanligste ingrediensen i lysnende produkter. Vitamin C (Askorbinsyre) er lite stabilt og bør enten stabiliseres eller oppbevares i pulverform.
  • Glykolsyre: Fjerner døde hudceller med pigmentopphopninger.
  • Hvit morbærekstrakt: Demper pigmentproduksjonen ved å hemme tyrosinase samt virker lysnende.
  • Peon-ekstrakt: Rik på tanniner som lysner og jevner hudtonen.
  • Druekjerne-ekstrakt  (Vitis Vinifera): Helende antioksidant som motvirker pigmenteringer.
  • Ynglesildre-ekstrakt (Saxifraga Sarmentosa) : Hemmer tyrosinase, virker lysnende og jevner hudtonen.
  • Tetrasodium EDTA: Et bioteknologisk saltkompleks som binder kobber som stimulerer tyrosinase-enzymet.
  • Tamarix-ekstrakt: Ekstrakt fra ”salt-treet” som hemmer tyrosinase.
  • Lakris-ekstrakt: Hemmer tyrosinase og virker antiinflammatorisk.
  • Hydroquinon: Skrives ut på resept fra lege. Dette er et blekende ingrediens som kan ha reversibel effekt (pigmentflekken kommer kraftig tilbake) og som ofte gjør huden meget sensitiv. Det er særdeles viktig å bruke dette ingredienset under streng oppfølging.

 

Female cosmetician is going to apply facial cosmetic during the procedure in the beauty treatment salonNB!

Hudbleking ved bruk av ingredienser som ikke er godkjent for kosmetikk kan gi ujevnheter og gjøre problemet verre. Feil bruk av legemidler kan også gjøre skade på huden. Det er viktig å finne en hudlege eller hudpleier som vet hva han/hun gjør når man skal få bukt med pigmentflekkene. Det er generelt bedre å bruke litt lengre tid på å oppnå resultater enn å skynde seg og risikere å bruke produkter som kan gjøre vondt verre. Styr unna vidunderkurer som selges på nettet. Her kan man risikere å få produkter som ikke er trygge.
Skader som kan oppstå: sensitivisering av huden, forgiftning (dersom produktet inneholder kvikksølv), hvite flekker i huden, tynnere hud